Megvan a tettes! - Kiderült, ki felelős az izraeli olajszennyeződésért

Hír

írta: MTI
2021/03/04

Két héttel ezelőtt hatalmas olajszennyezés sújtotta az izraeli partokat. A vizsgálat kiderítette, hogy a katasztrófáért egy Iránból induló líbiai nyersolajszállító tankhajó a felelős. Egyesek szándékosságot sejtettek a dolog mögött, mivel a két ország között régóta feszült a viszony, de erre nem akadt bizonyíték.

Az izraeli környezetvédelmi minisztérium vizsgálata szerint az Emerald nevű, líbiai tulajdonú, panamai zászló alatt nyersolaj-rakományával Iránból Szíriába tartó tankhajó okozta az ökológiai katasztrófát, Izrael földközi-tengeri partvidékének rendkívül súlyos olajszennyeződését.

A minisztérium jelentése szerint február elsején vagy másodikán történt az olajszivárgás, amikor a hajó automatikus követőit kikapcsolva a szíriai partokhoz tartott, ahol később ismét üzembe helyezte a nyomkövető műszereket.
Az izraeli hatóságok szerint az áruját csempészáruként, a megfelelő engedélyek nélkül szállító tankhajó február 3. és 14. között kisebb hajókra helyezte át rakományát, de nem világos, hogy  szándékosan vagy baleset következtében került a tengerbe az olaj.
"Irán nemcsak nukleáris fegyverekkel és a határainkhoz nyomulással alkalmazza a terrorizmust, hanem természeti károk okozásával is"- írta Twitter-fiókjában Gila Galmiel, természetvédelmi miniszter, a Likud párt politikusa.


A 13-as kereskedelmi TV-csatorna híradása szerint sem a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Moszad, sem más izraeli biztonsági szervezet nem tudott előre arról, hogy Gamliel Irán érintettségét fogja hangsúlyozni, nem is osztják ezt a véleményt.
Egy meg nem nevezett, magas rangú biztonsági tisztségviselő azt mondta a közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy Irán nem tűnik közvetlenül érintettnek, és a környezetvédelmi minisztérium igazgatója is kétségbe vonta a szándékos olajszivárogtatás lehetőségét.
Az Izrael és Irán közötti feszültség két napja fokozódott, amikor Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Iránt vádolta meg a Helios Ray nevű, izraeli tulajdonban lévő teherhajót ért támadással, amit Teherán visszautasított.
Természetvédelmi szakértők szerint évtizedek óta nem érte a februári olajszennyeződéshez hasonló nagyságú, súlyos környezeti katasztrófa Izrael földközi tengeri partvidékét.

Kép forrása: flickr.com / Szerző: Marine Photobank

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló