Haifai-öböl: súlyos egészségkárosodást okozhat a levegőszennyezés

Hír

2016/02/05

A szennyezett levegő miatt húsz-harminc százalékkal kisebb a Haifai-öböl szennyezett részein élő csecsemők fejtérfogata.

A Haifai Egyetem kutatásának adatai szerint nem csak a gyermekek testsúlya és fejtérfogata kisebb a súlyosan szennyezett körzetekben, hanem a tüdőrák és a nyirokcsomó-daganat előfordulása is ötször gyakoribb az országos átlagnál.

Miután hétfőn a helyi média jelentős figyelmet szentelt az ügynek, a tudósokat hétfőn estére rendkívüli tanácskozásra Jeruzsálembe, a kneszetbe rendelte Jákov Licman egészségügyi és Avi Gabaj környezetvédelmi miniszter.

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a kutatócsoport csak március elején akarta közzétenni jelentését, de miután egy újságíró vasárnap este az egyik tévécsatornán kiszivárogtatta az eredményeiket, már hétfőn este átadják adataikat az illetékes minisztereknek. A haifai Rambam kórház vasárnap este hírzárlatra kötelezte orvosait az ügyben. A kórház szóvivője szerint nem ismerik sem a szülészeti, sem a koraszülött osztályon a légszennyezettség és az alacsony testsúllyal születő gyermekek számának emelkedése közötti kapcsolatot feltételező kutatás adatait.

Móse Kahlón pénzügyminiszter közölte a környezetvédelmi miniszterrel, hogy kész forrásokat átutalni tárcájától a közegészségügy javítása és a haifai levegő szennyezettségének csökkentése érdekében, és minisztersége alatt már eddig is példátlan összeget adott át erre a célra. Számításai szerint 2015-ben már tizenegy százalékkal csökkent az ipari légszennyezés, és 2018-ig a tervek szerint a felére apad. Cahi Grószman, az izraeli gyermekorvosok szövetségének főtitkára kijelentette, amíg nem ismer minden adatot, nem nyilatkozik, mert esetleg csak pánikot keltene. A haifai polgármester szerint csak ötéves távlatból lehet érvényes tanulságokat levonni a kutatásból, amely viszont csak féléves, nem végleges adatokat tartalmaz. Egy, a katonai rádióban délután megszólaló szakember hangsúlyozta, hogy a levegő szennyezettségén kívül figyelembe kell venni további tényezőket is, például az érintett környéken élők gazdasági helyzetét, dohányzási és életmódbeli szokásait egyaránt.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2014-es jelentése szerint éves szinten mintegy 3,5 millióan halnak meg légszennyezés következtében világszerte. Az OECD tanulmánya szerint a légkörbe jutó szennyező anyagok több mint 50 százalékáért a közúti közlekedés felelős, melynek 90 százalékát a dízelüzemű járművek bocsátják ki. A finomszemcsés szennyezések közül a legapróbbak a legveszélyesebbek: A 10 mikronnál kisebbek már túljutnak a garaton, a 4 mikron alattiak bejutnak a tüdőbe, a 2,5 mikronnál kisebbek pedig már nehezen vagy egyáltalán nem ürülnek ki onnan. Az egészségügyi szempontból legveszélyesebbekre a PM10 és a PM2,5 jelölést használják. A szennyezett levegő asztmát, tüdőrákot és egyéb légzőszervi megbetegedéseket  (pl. COPD-t), valamint szív- és érrednszeri problémákat okoz (erről bővebben itt olvashat). Nemrégiben bizonyítást nyert, hogy a légszennyezés a kisgyermekek szervezetében tanulási képességet befolyásoló genetikai mutációkat is okozhat, melyek továbböröklődhetnek.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló