Haldoklik a Holt-tenger

Hír

írta: ecolounge
2013/09/22

Évente egy métert apad a körülbelül háromezer fenéklyuk miatt.

Haldoklik a Holt-tenger, mert egyre több lyuk van a fenekén: immár több ezer repedésen szivárog el vize, miközben bő húsz éve még csak 40 körüli volt a lyukak száma. A jelenség miatt a víz szintje évente 80-120 centit csökken. Felszíne az 1960-as években 394 méterrel volt a tengerszint alatt, mostanra 423 méterre süllyedt. Vízfelülete egyharmaddal zsugorodott: 950 négyzetkilométerről 637-re.

A Holt-tenger az 1980-as években kezdett "kilyukadni", akkortájt fedezték fel fenekén az első víznyelő rést. Azóta szinte szitává vált medre, csupán izraeli területén háromezer lyuk csapolja vizét, amely tízszer sósabb, mint az Atlanti-óceán északi része. A jelenség okának az édesvíz sóoldó hatását sejtik kutatók. A földfelszín alatti édesvízrétegek elemésztik a sós talajt, emiatt üreg keletkezik, amely idővel beszakad.

A Holt-tenger lefolyástalan tó Izrael és Jordánia területén. Vízét a Jordán folyó táplálja. A víz tükre 423 méterrel, a tófenék 795 méterrel van a tenger szintje alatt. Vízszintjének csökkenése mellett kettészakadása is folyamatban van, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad. Megmentésére van lehetősége, igaz, horribilis összegeket emésztene fel. Izrael a víz táplálása érdekében a Földközi-tenger felől építene egy csatornát, Jordánia ugyanezt a tervet valósítaná meg, csak a Vörös-tenger irányából.

 

 

forrás: MTI, dailymail.co.uk, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló