Megvan az üvegházhatás ellenszere?

Hír

írta: Streit Nóra
2012/07/08

Egy újra felfedezett anyag forradalmasíthatja a klímaváltozás elleni küzdelmet. Tegyük fel, hogy létezik egy olyan anyag, amit a légkörbe juttatva csökken annak szennyezettsége, hiszen hatására beindul a felhőképződés – ez a folyamat pedig segítheti megfékezni a „rettegett” globális felmelegedést. Utópisztikusan hangzik? Nem az!

Olyannyira nem, hogy a „klímajavító” vegyületek létezését egy német vegyész már az ötvenes években feltételezte, de csak 2012 első felében sikerült őket tényleges kimutatni a Manchesteri és a Bristoli Egyetem, valamint az amerikai Sandia National Laboratories munkatársainak. A felfedezője után a Criegee (ejtsd: krígi) nevet kapó biradikálisok, vagyis kettős szabadgyökök a kutatók szerint – mértékkel alkalmazva – fontos szerepet játszhatnak a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Hogyan is működik ez a „csodaszer”? A színtelen átmeneti vegyületek képesek oxidálni olyan, az égés során keletkező szennyezőanyagokat, mint a nitrogén-dioxid vagy a kén-dioxid, természetes úton tisztítva ezzel a légkört, ezzel csökkentve az üvegházhatást. Ezek a molekulák gyorsítani tudják az atmoszférában a szulfátok és a nitrátok kialakulását, amely aeroszol-, majd felhőképződéshez vezet, ezt pedig védi a Föld felszínét a napsugaraktól és a felmelegedéstől. A tudósok úgy vélik, ezzel az „eljárással” megakadályozható lenne bolygónk átlaghőmérsékletének emelkedése.

Persze ez a felfedezés még nem oldja meg egy csapásra a klímaproblémákat, sőt a kémiai vegyületek túlzott mértékű alkalmazása megzavarhatja a Föld ökoszisztémáját. A kutatók mindazonáltal bizakodóak, ugyanis egy lényeges összetevőt, ami szükséges a Criegee szabadgyökök előállításához, eredetileg növények bocsátanak ki, így a természetes ökoszisztéma akár magát is meg tudná gyógyítani. Környezettudatos, előrelátó gondolkodással pedig mi is sokat tehetünk azért, hogy nyugodt szívvel adhassuk majd vissza az „unokáinktól kölcsönkapott” Földet.

 

 

forrás: sciencedaily.com

A rovat új hírei

Hasonló

Azt a négyszázát!

Egy hónapja annak, hogy a Hawaii Mauna Loa vulkán tetején mért légköri széndioxid koncentráció elérte a 400 ppm-et.

A klímaváltozásról

A Környezetvédelmi világnap alkalmából igyekezetünk összefoglalni a klímaváltozás hatásait, következményeit.