Kagylók vízszűrő képességén alapuló víztisztítót dolgozott ki két magyar vállalkozás

Hír

írta: ecolounge
2020/01/14

A rendszer elsősorban a vegyi szennyezés kiszűrésére szolgál, álló- és folyóvizekben. Prototípusát december óta Csongrádon egy elhagyott bányatónál tesztelik.

Az S+H Portfolio Zrt. és a Cement Kft. konzorciuma által kifejlesztett „Kagylósziget” prototípus 400 négyzetméteren, egymáshoz kapcsolódó, a vízfelszínen úszó moduláris beton úszóelemekből áll. Az úszó platformot a hazánkban önmagában újdonságnak számító, EPS magból és beton héjból álló egységekből alakították ki, speciális kapcsolatok segítségével. Ezek alatt található az un. "reaktor-tér" (speciális hordozó berendezés), melyben szűrő életmódot folytató édesvízi kagylókat tenyésztenek nagy tömegben, amelyek ily módon az átáramló vizet biológiailag megtisztítják.

A kagylók egyedenként és óránként körülbelül 0,3-0,7 liter vizet képesek átszűrni és ezzel megtisztítani minden olyan lebegő szennyezéstől, amelynek részecskemérete meghaladja az 1 μm-es nagyságot. Ezáltal a vízfolyás vagy tó ökológiai állapota jelentősen javítható: A szennyezőanyagok (nitrogén- és foszforformák) jelentős hányada nagy hatékonysággal kiszűrhető a vízből, melynek átlátszósága jelentősen megnő a lebegő szennyezések és a fito-, illetve zooplankton elemek kiszűrésével.

A kialakított technológia több tonna kagyló megtartására képes. A fejlesztés keretében a kagylók szaporítására is kidolgoztak egy eljárást, ami olcsóbb azok összegyűjtésénél a természetes folyóvizekből.

A víztisztítás mellett a projekt keretében kialakítandó „Kagylósziget” másik fő funkciója egy vízminőségi monitoring állomás létrehozása, amely korai figyelmeztetésre („early warning”) is alkalmas, előre jelezve az esetleges vízminőségi vészhelyzeteket (pl. olajszennyezés, toxikus anyagok kibocsátása stb.). Mindezek mellett egyéb funkciók is kialakíthatók az úszó szigeten, pl. logisztikai bázis havária, katasztrófavédelmi és rendészeti célokra, látogatóközpont, ökológiai bemutató (tanösvény), madárles, oktatóhelyszín.

A prototípus megalkotásához az S+H Portfolio Zrt. csaknem egymilliárd forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi 2020 programban, ami a projekt teljes költségvetésének a 70 százaléka, a fennmaradó részt önerőből finanszírozták. Megrendelés esetén a konzorcium megkezdi a rendszer gyártását.

Noha édesvízi kagylók nagy tömegben való tartására akad néhány nemzetközi példa, ilyen, komplex feladatot ellátó úszómű eddig sehol a világon nem készült.


Képek forrása: S+H cégcsoport

 

forrás: clambox.eu, MTI

A rovat új hírei

Hasonló