Nehézfémszennyezés jutott a Szamosba egy romániai bányából

Hír

írta: MTI
2021/02/18

Az esőzések és áradások hatására mosódott ki jelentős mennyiségű szennyeződés egy bezárt romániai bányából a Láposbánya-patakba, ami onnan a Szamosba jutott. A szennyezés csütörtök hajnalban érte el hazánkat.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság még szerdán tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül tájékoztatást küldött, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Akkor úgy becsülték, hogy a szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre, de sem a szennyezés összetételét, sem mennyiségét nem ismerték.

A Krónika internetes portálja szerint a szennyeződés egy régi, Máramaros megyei, mára bezárt állami bánya tárnáiból származik. A szerdán lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a társágben megáradtak a patakok és a folyók, melyek elárasztották a bánya tárnáit is, így azokból jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposbánya-patakba. A szennyezés innen a Lápos folyóba, majd a Szamosba jutott. A helyi hatóságok szerint a szennyezett víz beömlése nem folyamatos, csak időnként és rövid ideig tart.

A Campurele bánya a Conversmin Rt. állami vállalathoz tartozik, a társaság felel azon bányák bezárásáért, ill. környezetbaráttá tételéért, ahol felfüggesztették vagy megszüntették a kitermelést. 2003-ban egyébként már történt egy hasonló vízszennyezés a Szamoson.

Az emberi egészség, illetve a vizek és a természeti környezet megóvása érdekében az OVF főigazgatója elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését, melynek célja a védekezési munkálatok összehangolása és vezetése. A  Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre.

A szennyezés csütörtökön hajnali 1 órakor ért magyar területre. A Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban már határérték felett volt az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja.

A legutóbbi mérések során viszont minden esetben határérték alatt volt a vizsgált koncentráció a Csengernél vett vízmintákban az OKF késődélutáni közleménye szerint. A katasztrófavédelem továbbra is nyomon követi a környezeti állapotváltozásokat.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Gustavo Veríssimoforrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A vízszennyezés ára

A vízszennyezés egyre nagyobb probléma. Nem csak a környezetet, de egészségünket is veszélyezteti.