Óriáskalapáccsal tüntettek a CETA ellen

Hír

2016/09/27

A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet egy szimbolikus kalapáccsal hívta fel a figyelmet az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) egyik legfőbb kockázatára: a CETA életbelépésével a nagyvállalatok – profitjuk érvényesítésének érdekében – beperelhetnék az állampolgáraik egészségét és környezetét védő kormányokat is. Az esemény apropóját Cecilia Malmström, az Európai Unió kereskedelmi biztosának látogatása adta, aki a napokban a CETA-val kapcsolatos magyar álláspont kialakításáról tárgyal a hazai döntéshozókkal. A zöld civil szervezetek azt várják a politikusoktól: Magyarország utasítsa el az ország önrendelkezését és az állampolgárok érdekeit súlyosan veszélyeztető CETA-t.

Cecilia Malmström, aki a CETA, a TTIP és a TISA kereskedelmi egyezmények fő felelőse az Európai Bizottságnál, szeptember 26-án Magyarországra érkezett, hogy hazánk CETA-val (Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény) kapcsolatos álláspontjáról tárgyaljon a magyar döntéshozókkal.

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Malmström látogatása kapcsán egy szimbolikus bírósági kalapáccsal hívta fel a figyelmet az egyezmény egyik legfőbb kockázatára: a CETA életbelépésével a nagyvállalatok – profitjuk érvényesítésének érdekében – beperelhetnék az állampolgáraik egészségét és környezetét védő kormányokat is. Ez a CETA-val létrehozni tervezett befektetői bírósági rendszer az Európai Bírók Szövetsége és a Német Bírói Szövetség állásfoglalása szerint is szembemegy az európai joggal, mivel egy, a jelenlegi uniós intézményi és igazságszolgáltatási rendszeren kívüli bíróságot hozna létre.

A CETA-val elveszthetnénk hazánk Alaptörvényben foglalt GMO-mentességét is, mivel az egyezmény felszámolhatja az elővigyázatosság elvét és a zéró toleranciát. Ez például a GMO-szennyezés legalizálását jelentené, mert olyan, az EU-ban tiltott génmódosított összetevők jelenlétét engedélyezné élelmiszereinkben, amelyeket uniós élelmiszer-biztonsági hatóság eddig nem vizsgált” – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

A CETA több szempontból ellentmond továbbá a 11/2016. (VI. 17.) országgyűlési határozatnak, amely a készülő szabadkereskedelmi egyezményekre vonatkozóan határoz meg szigorú feltételeket.

„Az egyezmény a TTIP-hoz hasonló trójai faló: olyan, antidemokratikus vitarendezési eljárást vezetne be, amellyel a multinacionális cégek különleges jogokat kapnának a demokratikusan választott kormányokkal szemben. Annak érdekében, hogy felhívjuk az ügy fontosságára a figyelmet, egy héttel ezelőtt 107 civil szervezettel közösen aláírt nyílt levélben kértük Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy ne támogassa a CETA-t ” – nyilatkozta Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára.

A zöld szerveztek a tegnapi nappal petíciót indítottak a magyarországi CETA-álláspont kialakításában szerepet játszó döntéshozóknak címezve, hogy érzékeltessék a hazai politikusokkal az egyezménnyel kapcsolatos társadalmi ellenállást. A petíció az országgyűlési szavazás várhatóan októberi eleji időpontjáig írható alá.

„Azt várjuk a magyar döntéshozóktól, hogy ne támogassák a CETA-t. Mind a magyar országgyűlés októberben esedékes szavazásán, mind a következő Európai Tanács-ülésen mondjanak nemet az egyezményre és akadályozzák meg a CETA ideiglenes hatálybalépését is” – jelentette ki Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

 

A rovat új hírei