Várhatóan október 27-én aláírják a CETA egyezményt

Hír

írta: ecolounge
2016/09/25

Az informális találkozó napján, a szabadkereskedelmi egyezményekről folytatott tárgyalásokkal összefüggésben két tiltakozó akció is zajlott Pozsonyban.

Fontos politikai párbeszéd zajlott, ennek mentén úgy tűnik, október 27-re aláírásra kész lesz az egyezmény - fogalmazott Peter Ziga, a szlovák uniós elnökség keretében tartott találkozó után rendezett sajtótájékoztatón. Hozzátette: a CETA kapcsán még nem sikerült lezárni az előzetes érvényesítés kérdését, vagyis azt, hogy az egyezmény már az Európai Parlament (EP) jóváhagyását követően, de még az egyes uniós tagországok általi ratifikációt megelőzően hatályba lépjen. Az EP általi jóváhagyás még az idén decemberben esedékes.

Ennek következtében előállhat egy olyan helyzet, hogy a CETA alapján a kanadai cégek három éven belül akkor is beperelhetnek egyes európai kormányokat - akár hazánkat is -, ha esetleg a végén egy tagállam vétója miatt mégsem lépne hatályba az egyezmény.

A pénteki találkozó résztvevői egyúttal felszólították az unió soros elnökét, Szlovákiát, hogy a megegyezést a tagországok kereskedelemért felelős miniszterei hagyják jóvá, és ne más fórumon döntsenek róla. A dokumentumot az uniós szakminiszterek előreláthatóan október 18-án hagyják jóvá, majd október 27-ére tervezett EU-Kanada csúcstalálkozón szentesítik.

A találkozó vendéglátója, a szlovák gazdasági miniszter elmondta: arra tekintettel, hogy az egyezménynek vannak olyan részei, amelyek "a nyilvánosságot nagyon érzékenyen érintik", megegyezés született arról is, hogy az Európai Bizottság előkészít egy deklarációt, amely "megmagyarázza" ezek kihatásait. Ilyenek például az egyezménynek a befektetések védelmét és a nemzetközi döntőbíróságokat érintő része, illetve a környezetvédelmi sztenderdekre vonatkozó szakaszok is - fejtette ki Peter Ziga. A sajtótájékoztatón Cecilia Malmström, az Európai Unió (EU) kereskedelemért felelős biztosa konstruktívnak és nyíltnak minősítette a pénteken befejeződött kétnapos találkozót. Úgy vélte, az egyezmény, miután az EP is jóváhagyja, előzetesen érvénybe léphet. "A CETA nagyon progresszív megegyezés, azonnali pozitív gazdasági hozadékai lesznek, egyebek mellett az összes vámot megszünteti" - hangsúlyozta Cecilia Malmström.

Zöld szervezetek szerint az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény - amelyet trójai falóként használhatnak fel a kanadai és amerikai multinacionális cégek - hasonlóan veszélyes, mint az európai közvélemény ellenállása miatt már a vezető politikusok által is egyre kevésbé támogatott TTIP. A CETA éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégeknek, melyek normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban perelhetnék az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat.

"A CETA és a TTIP veszélybe sodorhatják a környezetvédelem és élelmiszerbiztonság terén az elmúlt években elért vívmányainkat"
- Ez a mondat már az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett júniusban megtartott konferencián hangzott el.

Miért veszélyes a CETA és a TTIP? - A beruházók érdekében létrehozott döntőbíróságokra, így például az ICSID-re jellemző, hogy minden más megfontolást félresöpörve szinte kizárólag csak a „befektetőbarátnak” mondott jogi érvrendszert veszik figyelembe. Eltorzult az olyan fogalmak értelmezése, mint a kisajátítás elleni védelem és a fair bánásmódra kötelezés. Ezeket a jogi kategóriákat a választottbírósági testületek gyakran arra használják fel, hogy kártérítést fizettessenek azokkal az államokkal, amelyek környezetvédelmi vagy egészségügyi intézkedései megdrágítanák a termelést vagy az értékesítést.
Az ilyen ítéletek aláássák a környezet, illetve az egészség védelme érdekében meghozandó rendelkezések elfogadását. Az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás kapcsán a választottbíróságok mindezen felül még az uniós jog értelmezését is magukra vállalnák. Az uniós jogot azonban csak a luxemburgi bíróság értelmezheti, ám hogy ez megtörténjen, valamelyik uniós tagállam bátor kormányának a kérdést az Európai Unió Bírósága elé kell vinnie. Bízunk benne, hogy ez a bátor kormány hazánk kormánya lesz - hangsúlyozta Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója.

A TTIP és a CETA egyaránt tartalmazna olyan befektetésvédelmi mechanizmusokat, amelyek - még az Európai Bizottság által javasolt "megreformált" formában is - lehetővé tennék, hogy amerikai illetve kanadai székhelyű cégek bepereljék az állampolgáraik egészségének, illetve a környezet védelmének érdekében bizonyos intézkedéseket meghozó kormányokat. Ezért különösen fontosnak tartjuk annak a javaslatnak az elfogadását, amely többek között arra szólítja fel a kormányt, hogy ne támogassa olyan szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét, amely tartalmazza a befektető-állam vitarendezési eljárások bármilyen formájának alkalmazását - emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A pozsonyi informális találkozó másik súlyponti témája az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) volt. Peter Ziga szerint egyértelművé vált, hogy a TTIP-ről folytatott egyeztetéseket az idén év végéig biztosan nem sikerül már lezárni.  "A szerződésnek kiegyensúlyozottnak és előnyösnek kell lennie az EU számára, ez esetben a minőség fontosabb a gyorsaságnál" - mondta. Hozzátette: a TTIP-ről legközelebb az uniós tagországok miniszterelnökei egyeztetnek majd október 20-21-én sorra kerülő találkozójukon. A szlovák miniszter szerint a TTIP-ről folytatott egyeztetések állását nem lehet összehasonlítani a CETA-ról folyó tárgyalások előrehaladott állapotával. "A TTIP jóváhagyásáig még sok víz lefolyik a Dunán" - fogalmazott. Cecilia Malmström a TTIP-ről zajlott egyeztetésről annyit mondott: volt, amiben sikerült előrelépni, más kérdésekben egyáltalán nem.

Az informális találkozó napján, a két szabadkereskedelmi egyezményről folytatott tárgyalásokkal összefüggésben két kisebb részvételű tiltakozó akció is zajlott Pozsonyban. Ezek egyikén különböző civil szervezetek és szakszervezeti aktivisták arra hívták fel a figyelmet, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények életbe lépése több százezer európai munkahely megszűnését vonhatja maga után. A másik tiltakozást a Greenpeace szervezte, amelynek néhány aktivistája felmászott a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés hídjára és ott egy "No TTIP" feliratú molinót bontott ki. Ezzel állításuk szerint egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény következményeként az európai lakosság életsztenderdjeinek romlására lehet számítani, egyebek mellett amiatt, mert "nem minőségi élelmiszerek öntik majd el az európai piacot."

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló