Párizsba újra betört a szmog

Hír

írta: MTI
2015/03/23

A Franciaország északi részén közel egy hete tartó légszennyezettség miatt hétfőn csak a páratlan rendszámú gépjárművek közlekedhetnek a fővárosi agglomerációban.

A szálló por koncentrációja meghaladja a riasztási küszöbértéket, ezért a tömegközlekedés, a bérbicikli-hálózat és az elektromosautó-kölcsönző rendszer már szombat óta ingyenes a francia fővárosban. Hétfőtől pedig szigorú forgalom-korlátozást is életbe léptetett a kormány: páratlan napon csak a páratlan rendszámú, páros napon pedig csak a páros rendszámú járművek közlekedhetnek Párizsban és a fővárost övező 22 településen. Pénteken egyébként óránként húsz kilométerrel csökkentették a hatóságok a megengedett maximális sebességet.

A páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást eddig csak kétszer alkalmazták Párizsban: 1997-ben az ózonszint megemelkedése miatt és 2014. november 17-én a szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatt. A párizsi polgármesteri hivatal már csütörtökön kérte a forgalom-korlátozás bevezetését a hatóságoktól Párizs területén, ennek elrendelése ugyanis állami hatáskörbe tartozik. Emellett a városháza azt is kérte, hogy pénteken tegyék ingyenessé a tömegközlekedési eszközök használatát, és hogy a teherautók kerüljék el a fővárost. A kormány azonban először nem járult hozzá a korlátozások bevezetéséhez, amiért számos kritika érte valamennyi párt részéről.

"Örülök, hogy az állam elfogadta a forgalom-korlátozás bevezetését hétfőre, amelyet több napja kérek" - írta Anne Hidalgo főpolgármester a Twitteren. Az Airparis ügynökség adatai szerint a szálló por koncentrációja szombaton még meghaladta a légköbméterenként 80 mikrogrammos riasztási szintet, vasárnap már valamivel alacsonyabb szinten volt, de még túllépte az aggodalomra okot adó 50 mikrogrammos szintet.

A páros rendszámú gépkocsiknak, amelyek nem közlekedhetnek, hétfőn ingyenes lesz a parkolás Párizsban. A szabályszegőket a helyszínen 22 euróra (6700 forintra) bírságolják, de a büntetés három napon belül is befizethető, akkor már 35 eurós (11 ezer forintos) összegben. Az elektromos vagy hibrid hajtású járművek, valamint a legalább három utassal közlekedő gépkocsik, a taxik, az autósiskolák járművei és az élelmiszert szállító autók rendszámtól függetlenül hétfőn is közlekedhetnek.


Kép forrása / Szerző: Damián Bakarcic

 

A rovat új hírei

Hasonló

Visszatért a szmog Pekingbe

A kínai fővárost sűrű szmog borította, a pekingi polgárokat sms-ben figyelmeztették, hogy a levegő minősége az egészségre ...