Visszatért a szmog Pekingbe

Hír

írta: MTI
2014/11/18

A kínai fővárost sűrű szmog borította, a pekingi polgárokat néhány napja sms-ben figyelmeztették, hogy a levegő minősége az egészségre veszélyes.

A kínai médiában szombaton közzétett mérési, statisztikai adatok hivatalosan is igazolják azt, amit a pekingiek az elmúlt időszakban megtapasztalhattak: a városban és a környéken foganatosított intézkedések, a súlyosan szennyező üzemek leállítása, az autók felének az utakról való leparancsolása, a szálló port kavaró építkezések ideiglenes leállítása, valamint állami intézmények dolgozóinak szabadságra küldése mind-mind hatékonynak bizonyultak. Ide kattintva megtekinthető a 2013 évi pekingi légszennyezésről szóló fotógalériánk.

A fővárosi és központi rendelkezések eredményeként láthatóvá vált kék eget a kínai közösségi médiában "APEC blue-nak", vagyis "APEC kéknek" keresztelték, amiről két dolog volt köztudomású: az egyik, hogy sokba kerül, a másik, hogy nem tart örökké. Az új fogalom jelentése ezért fejezi ki az egyszeriséget és a mulandóságot.

A pekingi önkormányzat környezetvédelmi hivatalának friss összesítése szerint november 1. és 12. között a kis átmérőjű finom porszemcsék koncentrációja 55 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly ugyanebben az időben. A hét végére azonban ez a mutató 200 mikrogramm volt köbméterenként, az említett novemberi időszakhoz képest megnégyszereződött.

A szakemberek szerint a járművek és a gyárak kibocsátásának visszafogása volt a két leghatékonyabb beavatkozás. A vizsgált időszakban Peking tisztább lett, az utak pedig járhatókká váltak. Környezetvédők azt kérték, hogy a súlyosan szennyező üzemek rendszeres szigorú ellenőrzését ezután is tartsák fenn, mások kezdeményezték, hogy a helyi törvényhozás döntsön a bezárásukról. A pekingi kormányzat arra készül, hogy a kérdést a helyi önkormányzatok, illetve szakhivatalok rendelkezésébe utalja. A tervek szerint a szennyezett térségekben nem engedélyezhetnék újabb gyárak, szennyező iparágak megtelepedését.

A fővárosi kormányzat korábban már többször is fogadkozott, hogy jelentősen csökkenti a szénfelhasználást, környezetkárosító vállalatok százait zárják be vagy telepítik ki, illetve kötelezi őket termelési technológiájuk korszerűsítésére. A tervek szerint az ötös körgyűrű határán belül megtiltják a széntüzelésű kazánok használatát. Ezzel párhuzamosan kivonják a forgalomból a súlyosan szennyező autókat, az új engedélyek, kiadható rendszámok számát korlátozzák, és kedvezményekkel népszerűsíteni kezdik az elektromos meghajtású járműveket.

A rák Kína első számú gyilkosa, a rákos megbetegedések aránya a kínai gazdasági csoda óta ugrásszerűen nőtt - négy közül egy kínai rákban hal meg. Ez az arány 80%-al emelkedett az elmúlt 30 évben. Szakértők azt jósolják, hogy a tüdőrák aránya a légszennyezés miatt továbbra is nőni fog, még akkor is, ha a kínaiak cigaretta függőségét sikerül is kissé visszaszorítani. Mára a légszennyezés Kína első számú napirendi pontja a pekingi, illetve más nagyvárosi szmog riadóknak köszönhetően. Egy júliusban nyilvánosságot kapott tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a belélegzett rossz minőségű levegő miatt. A szakértők elsősorban a széntüzelésre vezették vissza következtetéseiket. A kínai Hszinmin magazinban közölt 2013-as felmérés szerint egy, a szabad levegőn töltött nap Pekingben 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű.


Kép forrása / Szerző: Kentaro IEMOTO


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Szmog ihlette a kínai rendezőt

A szmog ihlette meg Csia Csang-ko kínai filmrendezőt, aki megfogalmazása szerint "a megvilágosodást és nem a félelemkeltést" ...

Rákos települések

Kína Környezetvédelmi Minisztériuma feltérképezte, hogy az utóbbi években a vegyi szennyezés vezetett a „rákos ...

Nem csak a dohányzás az oka

Asztma, tüdőrák... - a szennyezett levegő tartós belélegzése az európai engedélyezett értékek alatti mennyiségben is növeli ...