4 fokkal nő a globális hőmérséklet

Hír

írta: ecolounge
2014/01/12

A Nature-ben megjelent új kutatás szerint 2100-ra a globális hőmérséklet minimum 4 fokot emelkedik, ha nem teszünk azonnali lépéseket a fosszilis energiahordozók felváltása érdekében.

Az új kutatási eredményeket egy új felfedezésnek köszönhetjük, miszerint egyre kevesebb felhő jön létre, ahogy a globális felmelegedés hatásai fokozódnak. A kevesebb felhő kevesebb napfény-visszaverő felületet jelent, ami még jobban felgyorsítja a globális hőmérséklet emelkedését.

Bolygónk fokozatos hevülése nem csak egyszerűen veszélyt jelentő, sokkal inkább katasztrófagyanús: ha így haladunk, idővel az élet sokkal nehezebb, végül majdnem lehetetlen lesz a trópusi területeken. Eközben a Grönlandon található jég garantáltan elolvad, az antarktiszi jégtakaróról nem is beszélve.

2013 volt az eddigi egyik legmelegebb átlaghőmérsékletű év. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület kutatóinak 95 százaléka bizton állítja, hogy a globális felmelegedésért mi, emberek vagyunk a felelősek.

Korábbi cikkünkben részletesen kifejtettük a globális felmelegedés eddigi hatásait és várható következményeit. A cikk ide kattintva megtekinthető.

 

A rovat új hírei

Hasonló