A legmelegebb szeptember volt

Hír

írta: ecolounge
2014/10/23

Az idei szeptember az eddigi legmelegebb volt globálisan a feljegyzések kezdete, 1880 óta - közölte az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal. Szeptemberben a szárazföld fölött és az óceánok felszínén 0,72 Celsius-fokkal volt magasabb a globális középhőmérséklet a 20. századi 15 Celsius-fokos átlagnál.

Az átlagosnál melegebb földfelszíni középhőmérséklet szinte az egész világra jellemző volt, csupán Oroszország középső részein és Kanada keleti és északi részének bizonyos körzetei képeztek kivételt. Rekordmeleget mértek Északnyugat-Afrikában, Dél-Amerika délkeleti tengerparti vidékein, Délnyugat-Ausztráliában, a Közel-Kelet egyes térségeiben, Délkelet-Ázsia térségeiben. A Föld 31 országában és mind a hét kontinensén legalább egy mérőállomásról jeleztek rekordmeleget szeptemberben.

Ausztráliában például a szeptemberi középhőmérséklet 1,03 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961-1990 közötti időszakban, Nyugat-Ausztráliában 2,75 Celsius-fokkal, ami megdöntötte az 1980-ban mért eddigi rekordot.

Nagy-Britanniában a nemzeti rekordok feljegyzésének 1910-es kezdete óta az idei volt a negyedik legmelegebb szeptember, a középhőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti átlaghőmérsékletnél.

Franciaországban 1,6 Celsius-fokkal volt melegebb, de Bretagne-ban és Normandiában 2-4 Celsius-fokkal volt magasabb a hőmérséklet a szeptemberi átlagnál. Dániában 1,9 Celsius-fokkal mértek többet.


Magyarország: Viszlát havazás, helló aszály!

Hazánkban két műhely foglalkozik a klímamodellezéssel. Az egyik az Országos Meteorológiai Szolgálat, a másik az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Meteorológiai Tanszéke. Közös eredményeik alapján kijelenthető, hogy az országban minden évszak melegszik majd, legintenzívebben a nyár. Eközben a nyári hónapokban várhatóan jelentősen csökken a csapadék, ezzel szemben a téli időszakban - a melegedés mellett - 20 százalékos csapadékmennyiség-emelkedés is várható, ugyanehhez az időszakhoz képest. Magyarországot tehát idővel a mediterrán országokra jellemző - pontosabban ahhoz hasonló - klíma fogja uralni, amelynek jelei már ebben az évben is megmutatkoztak: A tavaszi középhőmérséklet több mint másfél fokkal haladta meg az átlagos értéket, ezzel az Országos Meteorológiai Szolgálat 1901-től rögzített adatbázisában 2014 tavasza a tíz legmelegebb tavasz közé került. Ebben az évben is több alkalommal mértek melegrekordot, így például 2014. június 10-én, amikor is 2 fokkal dőlt meg a napi budapesti melegrekord, Újpesten 36,3 fokig melegedett a levegő.


Immáron több kutatási eredmény is alátámasztja, hogy 2100-ra a globális hőmérséklet minimum 4 fokot emelkedik, ha nem teszünk azonnali lépéseket a fosszilis energiahordozók felváltása érdekében.

Bolygónk fokozatos hevülése nem csak egyszerűen veszélyt jelentő, sokkal inkább katasztrófagyanús: ha így haladunk, idővel az élet sokkal nehezebb, végül majdnem lehetetlen lesz a trópusi területeken. Eközben a Grönlandon található jég garantáltan elolvad, az antarktiszi jégtakaróról nem is beszélve. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület kutatóinak 95 százaléka bizton állítja, hogy a globális felmelegedésért mi, emberek vagyunk a felelősek.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Nagyobb lehet a felmelegedés

Az Environmental Research Letters-ben közzétett tanulmány szerint nagyobb lehet a felmelegedés a globális átlagnál.