Tényleg börtön jár az esővízgyűjtésért? 4 legenda, mely bejárta a netet

Magazin

írta: ecolounge
2017/02/25

Elsőre talán hihetőnek tűnnek, de ha utánajárunk, hamar kiderül, hogy csak kacsáról van szó. Városi legendák ezek, melyekben összemosodótt a fantázia és a valóság.

A mendemondák és városi legendák évszázadok óta adnak beszédtémát az embereknek, de talán soha nem harapódzott még el annyira az álhírterjesztés, mint manapság, amikor egy-egy kép vagy mondat gyorsan önálló életre kel. Összegyűjtöttünk néhány, a közösségi médiafelületeken, sőt, nem ritkán magazinokban is terjedő legendát az ökológia témaköréből.

Betiltották a napelemfarmot, mert felemészti a napenergiát
2015 decemberében röppent fel a hír, mely szerint egy észak-karolinai kisvárosban azért tiltottak be egy napelemfarmot, mert az elszívja a napból érkező energiát.
Az igazság az, hogy bár a farmot valóban nem engedélyezték, az indoklás az volt, hogy túl közel lenne a lakóövezethez és az autópályához is. A pletykát egy Bobby Mann nevű férfi megjegyzése indította el, aki amiatt aggódott, hogy a napelemek kiszárítják a környezetüket, ahogyan erre állítólag látott is már példát. Jane Mann ehhez annyit fűzött hozzá, hogy szerinte a napelemfarm akadályozhatja a növények fotoszintézisét. Bár ezek az aggodalmak első hallásra hajmeresztőnek tűnnek, több kutató szerint valóban nem árt az óvatosság, mert egyelőre csak keveset tudunk a napelemfarmoknak a növényekre, a termőtalajra és az éghajlatra gyakorolt hatásáról, és több kutatásra van szükség ahhoz, hogy minden szempontból optimális napelemfarmok épüljenek.

Kép forrása

Ahol két tenger (vagy óceán) találkozik
Évekig keringett a neten egy fotó (és még mindig belefuthatunk) , mely a felirat szerint azt ábrázolta, ahogy az Alaszkai-öbölben két tenger találkozik: a Balti- és az Északi-tenger, melyek azonban nem keverednek össze (egyes cikkek két óceánt említenek). Az állítás azonban több helyen is sántít: Az Alaszkai-öböl a csendes-óceáni térség része, a Balti-tengert ott biztosan nem fogjuk megtalálni. A képen valójában az látható, ahogy a jeges völgyekből érkező, agyagos-üledékes édes víz találkozik az óceán vízével. A képet 2007-ben, Ken Bruland, a Kaliforniai Egyetem professzora készítette egy kutató körutazás során. A professzor azt is elmondta, hogy ezek a „vízhatárok” sosem állandóak, a különböző forrásból érkező vizek előbb-utóbb mindenképpen összekeverednek.

Kép forrása: USGS / Szerző: Ken Bruland

A falkavezér megy hátul?
2015 decemberében kapta fel a közösségi média azt a fotót, melyen 25 farkas lépked egy havas tájon, libasorban. A hozzátartozó leírás szerint az első három farkas öreg és beteg, de ők diktálják a tempót a falkának, máskülönben lemaradnának és elpusztulnának. Őket öt erős farkas követi, a többiek középen mennek, a sor végén pedig az 5 legerősebb egyed halad. Leghátul, egyedül kullog az alfa, aki hátulról irányítja a csapatot, mert onnan mindent lát. A történet igazán megható, csak épp nem igaz, és ha jobban belegondolunk, nem is túl logikus. 
A képet David Attenborough készítette 2011-ben a BBC-nek, és keleti erdei farkasokat ábrázol, amint bölényre vadásznak a kanadai Wood Buffalo Nemzeti Parkban. A falkavezér, itt a legerősebb nőstény vezeti a csoportot, ami ebben az esetben azt is jelenti, hogy töri az utat, a többiek pedig azért sorban követik, mert így tudnak a nagy hóban a legenergiatakarékosabban mozogni.

A kép jogvédett, ezért ezen a linken tudjuk megmutatni.

Esővízgyűjtésért börtön
Néhány éve bejárta az internetet az a hír, mely szerint egy oregoni férfit börtönbe zártak esővízgyűjtésért. A témában megjelent cikkek szerint az USA több államában is szigorú szabályozásokat vezettek be, hogy a csapadék - mint állami tulajdonú vízkészlet - privát felhasználását korlátozhassák. A történet természetesen nem igaz, jelenleg 11 amerikai államban létezik az esővízgyűjtést szabályozó törvény (nagyrészt folyó esővizekre vonatkoznak!), közöttük pedig olyan is van, mely nemhogy tiltaná, de inkább támogatja az esővízgyűjtsét, méghozzá adókedvezménnyel.
Ami az oregoni lakost, Gary Harringtont illeti: a férfit többszöri figyelmeztetés után végül azért zárták be 30 napra, mert engedély nélkül helyezett el gátakat a területén található esővizes csatornákon, hogy saját víztározókat hozzon létre. Ezzel a módszerrel majdnem húsz olimpiai úszómedencényi vizet gyűjtött össze, és horgásztavat alakított ki.

Kép forrása / Szerző: Shree Krishna Dhital

A rovat új hírei

Hasonló