Többe fog kerülni a klímaváltozás az USA-ban élő Y-generációnak, mint a diákhitel vagy a gazdasági válság

Hír

2016/10/07

Anyagilag nincsenek túl jó kilátásai a mai fiataloknak. A NextGen Climate nevű környezetvédelmi szervezet friss riportja számszerűsíti a klímaváltozás gazdasági hatásait.

Nagyon sokba kerül fiatalnak lenni a klímaváltozás korszakában - erre világít rá az a kutatás, mely az egyesült államokbeli fiatalok anyagi kilátásait elemzi az éghajlatváltozás viszonylatában.

Eszerint az USA-ban élő felsőfokú végzettségű fiatalokra egészen pontosan 187 000 dollárnyi pluszköltséget ró a klímaváltozás. Átlagosan ekkora bevételkiesést könyvelhet el valaki, aki pl. 1994-ben született, és ez a szám nagyobb, mint amit bármelyik más tényező generál, melyet a fiatalok gazdasági nehézségeiért okolnak általában. Viszonyításképpen: a diákhitel és a gazdasági válság okozta bevételkiesés körülbelül 112 - 113 000 dollárba kerül ennek a generációnak élete során.

Ezek az adatok a NextGen Climate nevű környezetvédelmi szervezet friss riportjából származnak, mely számszerűsíti a globális ökoszisztéma gyors változásainak gazdasági hatásait. Így az Y-generációnak (vagyis azoknak, akik körülbelül 1980 és 1999 között születtek) egyben a klímaváltozás ára közel 8,8 trillió dollár.

A közösségeknek harcolniuk kell az erőforrásokért (pl. a vízért), és alkalmazkodniuk kell a klímaváltozás különböző hatásaihoz. A fiatal nemzedékeknek kell fizetniük az ökológiai és szociális katasztrófáért, amit az idősebb generációk teremtettek: az emelkedő tengerszint, a szárazság, a csökkenő terméshozamok, a melegedő hőmérséklethez kapcsolódó egészségügyi problémák, erdőtüzek, hogy csak a legégetőbb problémákat említsük.

Az Egyesült Államokban ezzel párhuzamosan a jövedelmek csökkennek, az adók pedig nőnek.
Hogyha minden így marad, akkor az ott élő mai egyéveseknek még ennél is nagyobb anyagi terhet kell viselniük, szám szerint 581 000 dollárt, életük során. Az Y-generáció emellett az, amelyik a leginkább igénybe vette a diákhiteleket, és az, amelyet ráadásul a gazdasági válság is sújtott. Ezek a költségek azonban eltörpülnek a klímaváltozáshoz képest.

A jelentés konklúziója szerint a legjobb megoldást az jelentené, ha radikálisan nőne a tiszta energiaforrások aránya a gazdaságban. Az ICF International adatai szerint, ha 2050-re az USA teljes egészében megújuló energiaforrásokra váltana, abban az évben 2 millió új munkahelyet teremtene, 290 milliárd dollárral erősítené a gazdaságot, 650 dollárral növelné a háztartások bevételét és 41 milliárd dollárral kevesebbet kellene rezsire költeni.


Teljes tanulmány letölthető itt.

 

forrás: NextGen Climate

A rovat új hírei

Hasonló