Klímaváltozás: óriási terméscsökkenés tapasztalható

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/11/10

Idén mintegy 100 ezer tonnával kevesebb zöldség és harmadával kevesebb gyümölcs termett tavalyhoz képest a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) tájékoztatása szerint.

Gyümölcstermés
A szervezet elnöke, Ledó Ferenc közölte, hogy a múlt évben rekordtermést takarítottak be a termelők. Akkor összesen mintegy 1,3 millió tonna gyümölcs termett az országban. Az idén azonban - nem sokkal a betakarítás vége előtt - mintegy 850-900 ezer tonna gyümölcsre lehet számítani. Ez pedig óriási csökkenés az előző évhez képest. Mindez elsődlegesen a fagykároknak és az aszályoknak tudható be, ráadásul idén a tőpusztulások száma is megnövekedett (egyes ültetvényeken a fák 20-30 százaléka is kipusztult a más évekbeli 2-5 százalék helyett).

Zöldségtermés
A szabadföldi zöldségek esetében - főként az aszályos időjárás miatt - szintén csökkenés mérhető. A fokhagymatermés az aszály miatt körülbelül 20%-al csökkent. A nyáron tapasztalható nagyon meleg időszakok okozták, hogy idén 15 ezer tonnával kevesebb görögdinnye termés volt. Hasonló oknál fogva csökkent az idei karfioltermés is. Persze voltak kivételek: például ipari paradicsomból az Univer mintegy 30 ezer tonnával nagyobb mennyiséget tudott feldolgozni, a hajtatott paradicsomból pedig mintegy 12-16 ezer tonnával termett több, azonban összességében még így is csökkent a zöldségtermés 9-10 százalékos mértékben.

A terméskiesést tehát számtalan esetben azok az extrém időjárási körülmények (fagykárok, aszályok, hőhullámok) okozták, amelyek összefüggésben állnak a klímaváltozással, és annak előrehaladtával még gyakoribbá is fognak válni. A következő év pedig semmi jóval nem kecsegtet: globális szinten várható, hogy az ez évi melegrekord ismét megdől, miközben Magyarország klímája is tovább változik szélsőséges irányba. Felkészülhetünk tehát a még aszályosabb nyarakra, csapadékosabb telekre és extrém időjárási jelenségek intenzitásának növekedésére, amelyek együttesen még tovább növelhetik a terméskiesést.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló