Top 10-es tavasz

Hír

írta: MTI
2014/06/03

A tavaszi középhőmérséklet több mint másfél fokkal meghaladta az átlagos értéket, ezzel az Országos Meteorológiai Szolgálat 1901-től rögzített adatbázisában a tíz legmelegebb tavasz közé került az idei.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a múlt század kezdete óta a tíz legmelegebb tavasz között van az idei.

A csapadékos május ellenére volt, ahol a tavaszi csapadék a szokásosnak a felét sem érte el. A nyár első hónapjában némileg melegebb és szárazabb időre lehet számítani, mint egy átlagos júniusban. A tavaszi középhőmérséklet 12,2 Celsius-fok volt, ez az átlagosnál 1,6 fokkal volt melegebb. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján az enyhe tél után márciusban is folytatódott a megszokottnál melegebb idő. A szokásosnál 3,5 Celsius-fokkal melegebb volt abban a hónapban, több napi melegrekord is megdőlt. Az országos átlagban idén tavasszal mintegy 40 szeles napot rögzítettek, ez nagyjából megfelel a sokéves átlagnak, ugyanakkor a legerősebb széllökések átlaga 75 kilométer/óra körüli volt, ami meghaladja a sokéves átlagot.

A Kiskunság középső területein a szokásosnak felét sem érte el a tavaszi csapadék. A Nyírségben a tavaszi normál mennyiség mintegy 70 százaléka hullott le. A déli határ menti területeken viszont az átlag másfélszeresét is meghaladó csapadékot rögzítettek a meteorológusok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a legfrissebb 30 napos előrejelzés alapján az átlagosnál kissé hűvösebb május után a sokévi átlaghoz képest júniusban ismét melegebbre lehet számítani. A csapadék országos átlagban várhatóan elmarad az ilyenkor szokásostól.

Nemrég írtunk az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének közös klímamodellezéséről. Az eredményeik alapján kijelenthető, hogy Magyarországon aszályosabb nyarakra és csapadékosabb telekre kell számítanunk, az extrém időjárási jelenségek intenzitása pedig nőhet. Természetesen a globális felmelegedés és klímaváltozás hatásáról beszélünk, amely néhány évtized (vagy év) alatt nagy valószínűséggel át fogja rajzolni az egész világ gazdasági térképét is.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Erdőrészek tűntek el

Az elmúlt másfél héten két hazai vonatkozású erdeinket érintő káresemény is történt.