2014 volt a legmelegebb év?

Hír

írta: ecolounge
2015/01/09

Bizony, úgy tűnik! Friss elemzések szerint Magyarországon és Európában szinte biztosan, de valószínűleg globálisan is 2014 volt a valaha tapasztalt legmelegebb év a kiterjedt mérések kezdete óta - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Kiemelték: régiónkban az átlagosnál is nagyobb mértékű melegedés figyelhető meg.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) ideiglenes nyilatkozatot jelentetett meg az éghajlat állapotáról. Eszerint a 2014-es év az egyik legmelegebb, az előzetes becslések szerint a legmelegebb évnek is bizonyulhat, megelőzve 2010-et, 2005-öt és 1998-at. Ez a tény megerősíti a hosszú távú melegedési tendenciát - ismertették. Az elemzés szerint a tavalyi meleg főként a rekord magas globális tengerfelszín-hőmérsékletnek köszönhető. Más tényezőkkel együtt ez járult hozzá ahhoz, hogy rendkívül heves esőzések és áradások voltak több országban, sokfelé pedig szélsőséges aszályok alakultak ki. A 2014-es év éghajlati állapotáról szóló végleges állásfoglalást márciusban teszi közzé a WMO.

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy a legújabb elemzések szerint a 2014. január és november közötti hőmérsékleti adatok alapján szinte biztosra vehető, hogy 2014 Európa legmelegebb éve lesz. Előzetes becslések szerint 2014 középhőmérséklete 0,3 Celsius-fokkal felülmúlja 2007 eddigi rekordját. Magyarországon - írták - 2014 sok szempontból eltért a szokásostól. Igen enyhe téli hónapokkal kezdődött, februárban - ami a legszárazabb hónap térségünkben - nagyon sok eső hullott. A június nagyon száraz volt, de a júliusi és az augusztusi esőzések pótolták a hiányt, sőt a szokásos mennyiségeket is jóval felülmúlták. Az ősz is átlag feletti hőmérsékleteket hozott, és a december utolsó napjaiban beköszöntött tél sem rontotta lényegesen a statisztikákat.

Mostanáig 2007 volt a legmelegebb év Magyarországon. Akkor 11,76 fok volt az évi középhőmérséklet, 2014-ben pedig 11,86 fok. Magyarországon 1901 óta 1,2 fok a becsült hőmérséklet-emelkedés. Régiónk a globális átlagos tendenciánál (1901-től 2012-ig tartó időszak 0,89 Celsius-fokos értékéhez képest) jobban melegszik, így az éghajlati változások folyamatos nyomon követése elengedhetetlen a felkészülési stratégiák megalapozásához - emelte ki a meteorológiai szolgálat.

Két további tény, amelyek ugyancsak 2014-hez kötődnek, és persze a globális felmelegedéshez:

  • 2014 szeptembere az eddigi legmelegebb volt globálisan a feljegyzések kezdete, 1880 óta. Szeptemberben a szárazföld fölött és az óceánok felszínén 0,72 Celsius-fokkal volt magasabb a globális középhőmérséklet a 20. századi 15 Celsius-fokos átlagnál.
  • Magyarországon a tavaszi középhőmérséklet több mint másfél fokkal meghaladta az átlagos értéket, ezzel az Országos Meteorológiai Szolgálat 1901-től rögzített adatbázisában a tíz legmelegebb tavasz közé került a 2014 évi.

Update: 2015. január 16-án megdőlt az országos napi melegrekord! Mostanáig 15,5 Celsius-fok volt a január 16-i országos rekord, amelyet a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren mértek 1993-ban. Ennél fél fokkal melegebb volt pénteken a Baranyai megyei Sellyén, így az új napi maximumhőmérsékleti rekord 16 fok lett.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Szomjan hal Kalifornia?

Már akkora a szárazság, hogy a víztartalékok csak egy évre elegendőek. Kalifornia porba fulladhat?

Az időnk vészesen fogy

A tudósokat régóta foglalkoztatja, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben befolyásolja Földünket, bioszféránkat.