TransCanada vs. Obama-kormányzat: a vállalat fellebbez a Keystone kőolajvezeték elutasítása ellen

Hír

2016/01/12

Az építtető cég kártérítést is követel. - Újabb fejezet az államhatáron átívelő vezeték kalandos történetében.

Miután az Obama-kormányzat novemberben elutasította a Keystone kőolajvezeték kanadai szakaszának megépítését, a tulajdonos TransCanada úgy döntött, az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményre (NAFTA) hivatkozva fellebbez a döntés ellen, és 15 milliárd dolláros kártérítést követel, mely fedezné az egyébként 8 milliárd dolláros projekt költségeit és az elmaradt profitot. A cég többek között azzal érvel, hogy Obamának nem állt alkotmányos hatalmában dönteni a határon átívelő vezeték fölött. A projektet, és az olaj kitermelésének helyszínét ebben a cikkünkben mutattuk be.

Elutasítás a környezetvédelem nevében
A Fehér Ház sajtótitkára, Josh Earnest viszont azt nyilatkozta, az elutasítás összhangban van az USA minden nemzetközi kötelezettségével, beleértve a NAFTA által előírtakat is. Obama pedig azzal érvelt, hogy a vezeték aláásta volna az USA vezető szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ugyanakkor érdemben nem járult volna hozzá érdemben sem a nemzetgazdaság fejlesztéséhez, sem az energiaellátás biztonságához.

A Keystone XL egyébként körülbelül napi 830.000 hordó nyersolajat szállított volna a Mexikói-öböl partvidékén található finomítókba, és az Albertától Nebraskáig futó szakasz körülbelül 1897 km hosszú lett volna, mielőtt csatlakozik a vezeték már kész részeihez.

A projekt elutasítása győzelem volt a környezetvédők számára, akik tudatosan is törekedtek arra, hogy a csővezeték elleni kampányt összekössék az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel.

A vezeték hívei szerint
A csővezeték megépítésének persze szép számmal akadnak támogatói is. Szerintük a Keystone több ezer új munkahelyet teremtene, növelné az USA energiabiztonságát, és segítene Kanada energiaforrásainak fejlesztésében is.

A NAFTA-ra hivatkozva
A TransCanada a NAFTA 11. fejezetére hivatkozik fellebbezésében. A szabadkereskedelmi megállapodást az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó írta alá és 1994-ben lépett hatályba. A bíróság eddig nem tudta kikényszeríteni a Keystone jóváhagyását, a szerződésre hivatkozva azonban a cég talán megkapja a kártérítést a költségek és az elmaradt haszon miatt.

Egyébként viszonylag ritka, hogy egy vállalat a Naftára hivatkozva felebbezne a kormány döntése ellen, és az eddigi 14 esetből mindössze egyszer nyert cég. Ugyanakkor a társaságok egyre nagyobb arányban könyvelhetnek el győzelmet hasonló nemzetközi ügyekben – mondta Lori Wallach, a Public Citizen’s Global Trade Watch igazgatója. Sőt, a TransCanada fellebbezése újabb ellenségeket szerezhet egy másik nemzetközi kereskedelmi megállapodásnak, a Csendes-óceáni Partnerségnek, mely hasonló vitarendezési rendszert képvisel. A mostani fellebbezés pedig abban is segíthet a cégnek, hogy életben tartsa a projektet az idei elnökválasztásig, abban bízva, hogy Obama utódja új fordulatot adhat az eseményeknek.


Kép forrása / Szerző: Luca Galuzzi


forrás: bloomberg.com

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai