Dőlhet az USA klímaterve!

Hír

2016/02/14

Az erőművek széndioxidkibocsátását érintő szabályozást még nem vezethetik be.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága úgy döntött, nem hagyja jóvá Barack Obama Tiszta áram-programját, mely az elnök klímaváltozás elleni tervezetének egyik kulcstényezője volt, és része a kormányzat azon lépéseinek, melyekkel a párizsi klímakonferencia országait is meggyőzhette volna, hogy felsorakozzanak mögé. A Fehér Ház rögtön bejelentette tiltakozását, és azt nyilatkozta, hogy továbbra is határozott lépéseket tesz, hogy csökkentse a klímaszennyezést.

Az EPA nem adja fel
A meglepő szavazati eredmény egy időre – legalább a következő tárgyalásig, mely június 2-án lesz - befagyasztotta a Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency - EPA) által hozott szabályozást, mely az erőművek széndioxidkibocsátását korlátozta volna úgy, hogy az 2030-ig a jelenlegi kibocsátás egyharmadára csökkenjen. Ez egyben az első ilyen típusú szabályozás is lett volna az Egyesült Államokban.

Az EPA-szabályozás ellenzői a tervben a „szénharc” egyik elemét látták, és úgy vélik, a bíróság megvédte az államokat a további gazdasági sérülésektől. Az utóbbi évben egyébként az Egyesült Államok minden eddiginél kevesebb szént fogyasztott áramtermelés céljából, és a szénerőművek 5% le is állt. Az általuk termelt áramot főleg gázból, illetve szél- és napenergiából fedezték.

Obama és hivatalnokai szinte biztosak voltak abban, hogy az erőműveket érintő terv kiállja a jogi kihívások próbáját és akkor is megvalósul, ha a republikánusok nyernek a következő választáson. Bizakodóan készültek az ENSZ április 22-i ünnepségére is, melyen az egyes országok bejelenthetik a kibocsátás csökkentését érintő konkrét terveiket.

Az EPA szabályozása tavaly nyáron készült el, és az államok idén szeptemberig kaptak határidőt, hogy elküldjék a konkrét terveket arról, hogy hogyan képzelik el erőműveik kibocsátásának csökkentését. Most szüneteltethetik a tervezést, míg az alsó fokú bíróság is döntést hoz az ügyben. A határidőt kitolták 2018-ig, ami azt jelenti, hogy ha a szabályozás mégis megvalósulna, akkor is legkorábban 2022-ben tudnák bevezetni.

Az EPA ugyanakkor töretlenül bízik abban, hogy a szabályozás megvalósul, és érveik alátámasztására régebbi bírósági ügyeket is idéznek, melyekben a legfelsőbb bíróság jóváhagyta az ügynökség széndioxidkibocsátásra vonatkozó döntéseit. Emellett olyan ügyeket is találtak szép számmal, amelyekben a környezetvédők nyertek pert ipari vállalatokkal szemben, például a légszennyezés megakadályozásáért folyó harcban.

- Ez még nem a történet vége - mondta Gregory Wetstone, a Megújuló Energiért felelős Amerikai Tanács elnöke. – Joggal feltételezhetjük, hogy végül a Tiszta levegő-törvény nevében fognak dönteni az üvegházhatású gázokról.


Kép forrása / Szerző: Steve Wilson

 

forrás: theguradian.com

A rovat új hírei

Hasonló