Dakota Access és Keystone XL - Mégis megépül a két, botrányokkal övezett kőolajvezeték?

Hír

2017/01/28

Donald Trump bár aláírta a Dakota Access és a Keystone XL építésének folytatásáról szóló rendeletet, ez azonban még nem jelenti azt, hogy folytatódnak is a vitatott kőolajvezetékek építési munkálatai.

Miután Donald Trump aláírta a Dakota Access és Keystone XL csővezetékek építésének folytatásáról szóló rendeletet, sokakban felmerül a kérdés, hogy ez mit jelent a gyakorlatban:

A Dakota Access (Dakota-bekötő) Észak-Dakotából szállítana olajat Dél-Dakotán és Iowán keresztül Illinoisba. A vezeték már szinte teljesen elkészült, egyetlen szakaszon hagyták abba a munkálatokat, a dél-dakotai Oahe-tó alatt, miután a Standing Rock rezervátumban élő sziú indiántörzs tüntetésbe kezdett az építkezés ellen. Az ügy bíróságra is került, ahol az építtető cégnek, az Energy Transfer Partnersnek és az Army Corps of Engineers (Műszaki Hadtest) kormányügynökségnek az indiántörzzsel kell megküzdenie az építési engedélyért.

A Keystone XL Kanadából szállítana olajat Nebraskába, ahol csatalkozna a már létező vezetékekhez, melyek a Gulf-parti finomítókba futnak. Ennek a vezetéknek - akárcsak a Dakota-bekötőnek - szintén van előtörténete, ám az jóval szövevényesebb, és régebbre nyúlik vissza. Obama, több évnyi huzavona után, még 2015 végén állította le az építkezést, arra hivatkozva, hogy a vezeték aláásná az USA klímaváltozásellenes erőfeszítéseit. Íme a "Keystone XL" témához kapcsolódó cikkeink.

A mostani rendelet egyelőre egyik helyen sem nyit azonnal utat az építkezések folytatásához. Míg a Keystone XL-t építtető cég előbb szeretne tárgyalni a kormányzat által szabott új feltételekről, Dél-Dakotában egyelőre csak arra tudják utasítani a Hadtestet, hogy vizsgálja meg, hogyan lehet biztosítani a munkálatok folytatását.

Ennek kapcsán Jan Hasselman, a törzs ügyvédje azt mondta, a következő lépés attól függ, hogy a Hadtest hogyan is értelmezi az utasítást, és hozzátette, hogy ha kell, a törzs a bíróságon védi meg a legutóbbi határozatot, melyben teljes körű környezeti tanulmány elkészítéséről döntöttek. A felmérés folyamata pedig eltarthat akár két évig is. Amennyiben mégsem készülne el a tanulmány, az súlyosan sértené a törzs szerződéses jogait. A Hadtest még nem kommentálta a hírt, jelenleg annyit tudni, hogy tanulmányozzák a rendeletet.


Kép forrása / Szerző: Carl Wycoff

 

A rovat új hírei

Hasonló