Új szakaszba ért a GMO-meccs

Hír

írta: MTI
2014/12/11

A tagállamok nagykövetei tegnap megszavazták Brüsszelben azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a tagországok számára, hogy gazdasági és társadalmi indokok alapján nemzeti hatáskörben lehessen dönteni a genetikailag módosított növények (GMO) termesztéséről saját területükön.

Ezt követően már csak az Európai Parlament támogatására van szükség, a szavazás január közepén várható. A jelenlegi uniós rendszerben rendkívül nehéz feladat a GMO-mentesség megőrzése, illetve a termesztési tilalom bevezetése és fenntartása. Ehhez igen költséges tudományos vizsgálatok szükségesek, ugyanakkor a döntés nem Magyarország kezében van, más tagállamok, illetve az Európai Bizottság döntenek.

A szerdán elfogadott javaslat alapján sokkal egyszerűbbé válik a tiltás, amelyet nemcsak környezeti és egészségügyi, hanem egyéb indokokra is lehet majd alapozni. Ez az új javaslattal egy biztos jogi alapokon nyugvó, hosszútávon működő, hatékony eszközt eredményez, amely alapján nemzeti hatáskörbe kerül a tiltás lehetősége. Ellentétben a jelenlegi rendszerrel, amelyben a moratórium fennmaradásáról az Európai Bizottság és a többi tagállam dönt.

Eldőlni látszik tehát a GMO-mentességért folytatott harc kimenetele, tehát amennyiben a januárra várható szavazás is sikerrel zárul, úgy megálljt lehet parancsolni a GMO köztermesztés engedélyezését kérelmező cégeknek.


Kép forrása (illusztráció) / Szerző: Werktuigendagen

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló