Veszélyben a GMO-mentességünk

Hír

írta: MTI
2015/01/28

Veszélyeztetik Magyarország génmódosítás-mentességét a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace és a Védegylet szerint.

A három szervezet pénteki közleményében hangsúlyozza: üdvözlik Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bejelentését, miszerint Magyarország kezdeményezi a génmódosított szervezetek mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok összefogását azzal a céllal, hogy az egész Európai Unió génmódosítás-mentes övezet legyen.


A zöld szervezetek ugyanakkor arra hívják fel a miniszter figyelmét, hogy a génmódosítás-mentes Európa megteremtéséért, illetve Magyarország génmódosítás-mentességének megtartásáért történő erőfeszítéseket veszélyeztetik az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP), valamint az EU és Kanada között megkötött, és már csak ratifikálásra váró szabadkereskedelmi egyezmény (CETA).
Az EU által nemrég elfogadott döntés értelmében a génmódosított szervezetek termesztésének tilalma nemzeti hatáskörbe került, emellett az Alaptörvény is tartalmazza Magyarország génmódosítás-mentességet, de mindez nem nyújt teljes mértékű garanciát, mert az Egyesült Államokkal, illetve Kanadával megkötni tervezett szabadkereskedelmi egyezmények felülírhatják ezeket a rendelkezéseket - írják közleményükben a szervezetek.


A CETA-nak a nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint szerves része a befektető-állam vitarendezési mechanizmus, és az eddigi tervek szerint a TTIP is tartalmazna egy erről szóló fejezetet. Ez a befektetésvédelmi mechanizmus lehetővé tenné akár azt is, hogy egyes multinacionális cégek perelhessenek amiatt, mert Magyarország tiltja a génmódosított növények termesztését. Akár sok millió dolláros kártérítést követelhetnek Magyarországtól, vagy ki is kényszeríthetik a génmódosított kukorica tilalmának feloldását - idézi a közlemény Újszászi Györgyit, a Védegylet munkatársát.


A zöld szervezetek fontosnak tartják, hogy a kormány álljon ki azért, hogy a környezetvédelem és élelmiszerbiztonság jelenlegi szintjét aláásó javaslatok, valamint a befektető-állam vitarendezési mechanizmus ne kerülhessenek bele az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezménybe, továbbá Magyarország ne ratifikálja a Kanada és az EU közötti, már aláírt egyezményt - fogalmaznak a közleményben.
A szervezetek szorgalmazzák azt is, hogy a génmódosított növények termesztését elutasító uniós tagországok lépjenek fel közösen a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények által a génmódosítás-mentes Európát fenyegető veszélyek ellen - emeli ki a közlemény szerint Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Génmódosított növények

Illegális kísérleti parcellákon genetikailag módosított kukoricát és gyapotot találtak, illetve gyűjtöttek be.