Úttörő technológia segíthet az élővilág diverzitásának megmentésében

Hír

írta: ecolounge
2018/11/05

Világszerte példátlan mértékben halnak ki növényfajok: minden ötödik vadon élő növényt veszélyezteti a kipusztulás. Termékenységi laboratóriumokban kikísérletezett úttörő technológiával megőrzött növények jelenthetik a biztosítékot a természetben veszélyeztetett növényfajok fennmaradásában.

Eddig hiányzott a megfelelő technológia

A nagyobb magbankok általában bomba-, áradás- és sugárzásbiztos tárolást nyújtanak a növényfajoknak, ilyen például a Spitzbergáki Globális Magbunker, amelyről legutóbb 2018 áprilisában adtunk hírt, és ilyen a nyugat-sussexi Wakehurstben működő Kew's Millennium Magbank is, melyben 2020-ig a veszélyeztetett növényfajok 75 százalékát akarják elhelyezni.

Az előrejelzések szerint azonban ez a cél valószínűleg nem teljesíthető, ugyanis sok növényfaj magját nem lehet a megszokott módon tárolni.

A Nature Plant folyóiratban közölt tanulmány szerint a növényfajok 36 százaléka esik ebbe a kategóriába, ebből 33 százalékot tesznek ki a fák és 10 százalékot a gyógynövények. "Nem minden növény szárított magja tárolható fagyasztóban, a többi növényhez hasonlóan. Például a tölgyeknek és a gesztenyének olyan érzékeny magja van, hogy ha ezt kiszárítjuk, el is pusztul a növény"- mutatott rá Daniel Ballesteros, a Millennium Magbank krioprezervációs (fagyasztva tárolt) rendszerének munkatársa.

Az új megoldás: mélyhűtéses megőrzés

John Dickie, a Millennium Magbank tudósa szerint ez az új módszer nyújthat biztosítékot a vadon élő növények megőrzésére. A mélyhűtéses megőrzés során kiemelik a növény embrióját a magból, majd folyékony nitrogénben hűtik le nagyon alacsony hőmérsékletre. Ez lehetővé teszi, hogy az olyan fákat is, mint a tölgy, megőrizzék a jövő számára.

A kutatók szerint azonban további beruházásokra van szükség ahhoz, hogy a hagyományos magbankok mellett tökéletesítsék az új mélyhűtéses technológiát, és kialakítsák a megfelelő létesítményeket tároláshoz.

A Millennium Magbank jelenleg mintegy 40 ezer vadon élő növényfajt tárol szárítva, mínusz 20 Celsius fokon.


Kép forrása

 

forrás: MTI, BBC

A rovat új hírei

Hasonló