Zöld Irodát nyitott a Hegyvidéki Önkormányzat

Hír

2016/12/06

A Hegyvidéki Önkormányzat a környezet- és klímavédelem, valamint a környezeti fenntarthatóság témakörét kiemelten kezeli, ezért a hivatalát egy új irodával bővítette. Az önkormányzati működésben előremutató kezdeményezés, hogy egy különálló iroda foglalkozik a környezetvédelmi hatósági ügyeken túl a kerületi zöldterületek megőrzésével és bővítésével.

A Kiss János altábornagy utca 43-45. szám alatt található új iroda fő célkitűzése, hogy a Hegyvidéken élők minél szélesebb körét bevonja a környezetvédelmi programok magvalósításába, és hozzájáruljon a környezettudatos személetmód népszerűsítéséhez.

„A Hegyvidék a főváros legzöldebb része, egy főre 170 négyzetméter zöldterület jut. Ez egy kivételes adottság, aminek megőrzése és erősítése komoly felelősséget ró ránk” – mondta a kerület polgármestere a Zöld Iroda átadása alkalmából. Pokorni Zoltán szólt arról is, hogy a környezetvédelmi témákkal foglalkozó új iroda – amelyet újrafelhasznált kartonból készült bútorokkal rendeztek be, ezzel is jelezve a zöld gondolatok iránti elkötelezettségüket – nemcsak arra alkalmas, hogy ügyintézés vagy tanácsadás céljából fogadja a hegyvidéki polgárokat, hanem közösségi programoknak is helyet tud biztosítani.

Kovács Lajos alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az újonnan alakult Zöld Iroda jelenleg két nagyobb, uniós támogatású projekt megvalósításában vesz részt. Az egyik célja, hogy kilenc önkormányzati épület energiafelhasználását 10%-kal csökkentsék, pusztán a felhasználói szokások megváltoztatásával. Az eredmények alapján az energiafelhasználást csökkentő módszereket a többi önkormányzati épületben is alkalmaznák a későbbiekben, illetve másokkal is megosztanák tapasztalataikat. A másik projekt Urban Green Belts, azaz Városi zöldövezetek néven fut, ebben a Hegyvidéki Önkormányzat irányításával hét európai országból tudományos intézeteket és önkormányzatokat tömörítő tíztagú partnerség vesz részt. A hároméves program keretében a résztvevők innovatív módszereket kívánnak kidolgozni a meglévő zöldterületek fenntartható módon történő, a helyi közösségek aktív részvételével zajló kezelésére és fejlesztésére.

Rózsa Zoltán, a Zöld Iroda vezetőjének meggyőződése, hogy jelentős beruházások nélkül, szemléletváltással is nagyon sokat tehetünk környezetünk állapotának javításáért. Ehhez az új iroda, elsősorban tanácsadással, valamint rendezvények szervezésével kíván segítséget nyújtani – jövőre például kisebb zöld felületek gondozásba adásával, kertész klub létrehozásával és számos környezetvédelmi akcióval, rendezvénnyel szeretnék mozgósítani a zöld gondolatok iránt fogékony hegyvidéki lakókat.

 

forrás: Hegyvidéki Önkormányzat

A rovat új hírei

Hasonló