Egyre több a zöld iroda Budapesten

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/07/19

Másfél évvel ezelőtt csak 18, jelenleg már 30, zöld minősítést szerzett irodaház található Budapesten, ezek összesített alapterülete közel 300 ezer négyzetméter, a teljes kínálat 14 százaléka.

A multinacionális cégeknél már előírás, hogy csak zöld minősítésű épületben bérelhetnek irodát. A tulajdonosoknak ez azért előnyös, mivel a bérlő stabil, tőkeerős társaság. A bérlő számára pedig azért előnyös az ilyen iroda, mert olcsóbb a fenntartása. Ez főleg nyáron jelentős, amikor a hűtés megnöveli a villanyszámlát. A Laurus saját tapasztalata szerint a zöld irodaház 30 százalékkal kevesebb elektromos energiát és 25 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt.

A felújítások során több tulajdonos szerzi meg - utólag - irodaházára a zöld minősítést, ez azonban soha nem jár akkora előnnyel, mint amekkorával az eleve így tervezett épület bír. A "zöldnek" tervezett iroda tájolása, a homlokzatának a kialakítása, az esővíz összegyűjtése WC-öblítésre, mind olyan körülmény, amelyet utólag már nem lehet megvalósítani.

A legismertebb minősítési rendszer az Egyesült Királyságból származó, 1990-ben kialakított BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method), valamint az Észak-Amerikából elterjedő, 2000 óta létező LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Mindkét rendszer minősítése igényelhető már létező, valamint újonnan fejlesztett ingatlanokra is.

LEED minősítés
A LEED rendszert 1998-ban hozták létre az Egyesült Államokban, de már születésétől kezdve lehetett alkalmazni a világon bárhol. A nemzetközi alkalmazást nehezítheti azonban, hogy a rendszer esetében az amerikai szabványoknak kell megfelelni – amit a nemzeti szabványok ugyan gyakran túl is teljesítenek, de ennek igazolása hosszadalmas. A LEED rendszer keretében minősíteni lehet új, és már meglévő épületeket is. Ezen felül külön rendszert dolgoztak ki azokra az esetekre is, amikor egy új épület tulajdonosa vagy bérlője szeretné minősíttetni az épületet. Minden LEED rendszer esetében azonos kategóriákban lehet pontokat szerezni (fenntartható terület, vízhasználat, energiafelhasználás és légkör, anyagfelhasználás és ezek forrásai, a belső környezet minősége, innováció), de a pontok megszerzésének feltételei eltérőek. Az elért pontokat összesítik, és ez alapján ér el a projekt „Certified”, „Silver”, „Gold” vagy „Platinum” minősítést.
(forrás: zoldirodapiac.hu)

A BREEAM rendszerben külön-külön minősíthető maga az épület, az üzemeltetés és a szervezeti működés 5 fokozatban. A LEED minősítés 4 fokozata az egész rendszert együttesen vizsgálja, így figyelembe veszi az épületet, mellette pedig párhuzamosan az üzemeltető és a bérlők fenntarthatósági erőfeszítéseit is.

Európában fontos szerephez juthat a jövőben a német DGNB által kifejlesztett rendszer, illetve az Európai Unió Green Building Programja is.

Fotó forrása: zöld irodapiac

 

forrás: MTI, zoldirodapiac.hu

A rovat új hírei

Hasonló

A világ legnagyobb zöld fala

A szingapúri társasház bekerült a rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb vertikális kertjének helyet adó épület.

Hídból múzeum?

A San Francisco-ban található Old Bay Bridge híd egy részét újrahasznosítják.

Innovatív "öko" iskola

A Porter School of Enviromental Studies a harmadik olyan projekt Izraelben, amely elnyerte a LEED Platinum minősítést.