Befektetés a zöldebb jövőbe – Elkezdődött a 2016. évi uniós Zöld Hét!

Hír

2016/05/31

A Zöld Hét - a legnagyobb éves uniós környezetpolitikai témájú rendezvénysorozat - 2016 június 3.-ig tart. Idén a „Befektetés a zöldebb jövőbe” téma köré szerveződik az esemény.


„A Zöld Hét kiváló lehetőséget teremt arra, hogy magánszemélyeket és szervezeteket hozzon össze Európa fenntartható fejlődésének elősegítésére. A környezetbarát beruházások képezik az idei év témáját. A körkörös és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdasági modellre való áttéréshez hatékony finanszírozásra van szükség. Európa jó lehetőségekkel rendelkezik az átmenet megvalósításához.  Az olyan alapok, mint az ESBA, a LIFE és a Horizont 2020 a fenntartható növekedés felé mozdítják el ezt a befektetést.” - nyilatkozott nemrég Karmenu Vella környezet-, tenger- és halászati politikáért felelős biztos.

A Zöld Héten Európa-szerte online vitákat, twitteres eszmecseréket és rendezvényeket fognak lebonyolítani annak bemutatására, hogyan járulhatnak hozzá a beruházások egy zöldebb európai jövő megteremtéséhez. Minden nap más és más nézőpontból vizsgálják meg a témát az érdekelt szervezetek és partnerek részvételével.

A program a fő kérdéseknek megfelelőena következők szerint alakul:

Május 30. (hétfő): Befektetés a zöldebb városokba
Az európai Zöld Hét a szlovéniai Ljubljanában, az idei év európai zöld fővárosában nyílik meg. Az e napon sorra kerülő rendezvények központi témája, hogy a zöldebb városok finanszírozása hogyan javíthatja a városi élet minőségét. Az EU-tagállamok ratifikálják az Amszterdami Paktumot, és létrehozzák az EU városfejlesztési menetrendjét, amely a kormányokat, települési önkormányzatokat és az érdekelt feleket egyesíti majd a fenntartható városfejlesztés előmozdítása érdekében.

Május 31. (kedd): Befektetés a vidékbe
A megbeszélések azt tárják majd fel, hogy miként biztosítható jövőnk a vidékbe való befektetések révén. Karmenu Vella biztos fogja megnyitni az ACR+ kezelésében megvalósuló fenntartható élelmiszer- és biohulladék-gazdálkodásról szóló nemzetközi konferenciát. A délelőtt során Twitter-csevegés (#askEASME) keretében válaszolnak a környezetvédelem uniós finanszírozásával kapcsolatban feltett valamennyi kérdésre. A GLOBE EU által az Európai Parlamentben szervezett online vita során részletesebben is megvitatják a fenntartható élelmiszer-gazdálkodás kérdését, a belga biodiverzitási platform és az IUCN rendezvényének keretében pedig a természeti alapú megoldások különféle előnyeit mutatják be. Bejelentik a LIFE-természet projektek két kategóriájának (Természet és biológiai sokféleség, valamint Környezet és információ) legjobbját is.

Június 1. (szerda): A hátteret biztosító befektetések
A környezetbarát beruházások kedvező hatással vannak a munkahelyteremtésre. A körkörös gazdasági rendszereknek és a körkörös gazdaság elve szerint működő vállalatoknak megfelelő finanszírozásra van szükségük, mivel gyakran eltérő módokon fizetnek hozamot. A magántőkének a zöld megoldásokba való bevonása leküzdheti a piac elégtelenségeit, és jelentős társadalmi előnyökkel szolgálhat. Az Európai Bizottság alelnöke, Jyrki Katainen és Karmenu Vella biztos arról fog beszélni Brüsszelben, hogy az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) miként mobilizálhatja a zöld projektek finanszírozását, és hogy miként hasznosíthatjuk a pénzügyi rendszert a fenntartható projektek esetében. A kiskereskedelmi ágazatbeli vállatok vezetőinek egy csoportja is elkötelezi magát a körkörös gazdaságba való befektetés mellett.

Június 2. (csütörtök): Befektetés az óceánokba
Ezen a napon a tengeri erőforrásokat hasznosító „kék gazdaság” lehetőségeit tárják fel. A „kék gazdaság” adja az EU GDP-jének 4%-át, és több mint ötmillió ember munkahelyét biztosítja. Karmenu Vella biztos a természeti tőkéről beszél az európai üzleti csúcstalálkozón. Délután a fenntartható tengeri projektekbe való beruházás pénzügyi hátterének biztosításáról szóló webinárium mutatja be azt, hogy a projekt támogatói miként kombinálhatják a különféle forrásokat.

Június 3. (péntek): Befektetés a jövő generációiba
A 2016. évi Zöld Hét a „Fenntartható fejlesztési célok a zöldebb jövő számára: befektetés a jövő generációiba” című bécsi eseménnyel zárul. A megvitatni tervezett témakörök között szerepel a 2030-as fenntartható fejlesztési célkitűzésekkel kapcsolatos menetrend is. Az előadók között ott lesz Karmenu Vella uniós biztos, Andrä Rupprechter osztrák környezetvédelmi miniszter, valamint Jan Dusik, az ENSZ Környezetvédelmi Programja európai regionális irodájának igazgatója is. Délelőtt a zöld kompetenciákkal foglalkozó Twitter-csevegésre kerül sor.

A Zöld Hétről további információk elérhetőek ezen a linken.

 

forrás: green-week-2016.prezly.com

A rovat új hírei

Hasonló

8 városzöldítő ötlet

Rengeteg gyönyörű és hangulatos város van a világban, de nincs annál szebb, amikor egy város kizöldül.