Ismét kitört az Etna

Hír

írta: ecolounge
2017/02/28

Nyolc hónapnyi szünet után feléledt az Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja, emiatt légiforgalmi riasztást adtak ki Szicíliában kedden.

A vulkán éjszaka tört ki. A sötétben magasba szökő, izzó rögöket Catania és Taormina városából is látni lehetett. Kisebb lávafolyás is elindult az Etna délkeleti kráteréből. Az olasz geofizikai intézet fokozatosan erősödő rezgéseket és energiaszintet mért a vulkán térségében. Lakott területet a kitörés nem fenyeget. A legközelebbi város, Catania repülőterét egyelőre nem zárták le, de a veszélyesnél egy fokozattal kisebb, narancsszínű riasztás lépett érvénybe. Ez annyit jelent, hogy ha a vulkánkitörés, esetleg a magasba lövellt hamu és rögök a légiközlekedést fenyegetnék, akkor felfüggesztik a térségben.

A kevés aktív szárazföldi tűzhányó leghíresebbike a Szicília északkeleti részén fekvő Etna, amely a maga 3329 méteres magasságával Európa legmagasabb vulkánjának számít (bár a kitörések miatt a magassága állandóan változik). Területe 1200 km², kerülete a hegy lábánál 135 km. A kitöréskor nagy magasságú lávaszökőkutak, hosszú lávafolyamok jellemezte vulkán komoly túristalátványossának is számít, mivel viszonylag közelről figyelhető meg a jelenség.
2014-ben az UNESCO természeti világörökségi helyszínné nyilvánította.

 

forrás: MTI, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

Megállítható-e a láva?

A lávafolyások komoly anyagi károkat és haláleseteket is okozhatnak, megállításukkal régóta foglalkoznak az érintett ...