Vulkánkitörés: Méreganyagok mennyisége

Hír

írta: MTI
2015/04/21

Kutatók kiderítették, hogy mégis mennyi méreganyag szabadulhatott fel a Bardarbunga izlandi vulkán tavalyi kitörése során.

A legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull alatt fekvő vulkán 2014 augusztusában tört ki, hatalmas lávafolyamokat produkálva. A vulkánból kiáramló egészségre káros gázok hat hónap alatt szabadultak fel és terjedtek szét az országban és az Atlanti-óceánon Európa felé haladva.

A kutatók a tűzhányó kitörése után azonnal kihelyezett távérzékelős és helyszíni berendezések által gyűjtött adatok alapján becsülték fel, hogy mennyi gáz áramlott ki. Számításaik szerint 11 millió tonna kén-dioxid, valamivel több mint 6,5 millió tonna szén-dioxid és nagyjából 110 ezer tonna hidrogén-klorid került a légkörbe.

A természeti jelenség egészségre és környezetre gyakorolt hatásai azonban korlátozottak voltak. "A kitörés határozott nyomokat hagyott a lakosságon, és bár megugrottak a légzőszervi panaszok és a gyógyszereladások, semmilyen szélsőséges esetről nem érkezett jelentés - mondta Sara Barsotti, az izlandi meteorológiai szolgálat munkatársa, aki az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén ismertette a friss eredményeket.

A Bardarbunga kitörése volt az egyik legnagyobb Izland közelmúltbeli történetében: több mint 1,5 köbkilométernyi láva szabadult fel - emlékeztetett a BBC News.


Kép forrása / Szerző: peterhartree

 

A rovat új hírei

Hasonló

Megállítható-e a láva?

A lávafolyások komoly anyagi károkat és haláleseteket is okozhatnak, megállításukkal régóta foglalkoznak az érintett ...