Az aszály 102 millió fát pusztított el Kaliforniában

Hír

2016/12/09

Sosem látott ütemben pusztulnak a fák az emberi tevékenység és a forró, száraz időjárás következtében. - A fák egyre kevésbé ellenállóak és nő az erdőtüzek veszélye is.

A jelentések szerint a kaliforniai fák sosem látott ütemben pusztulnak. Az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatának múlt havi összegzése szerint 2010 óta 102 millió fa esett áldozatul a szárazságnak, ebből 62 millió 2016-ban pusztult el. Ráadásul a pusztulás üteme nem mutatja a lassulás jeleit: az Erdészeti Szolgálat szerint emellett is még fák millióira vár halál a következő hónapokban, években. – A fák sokkal gyorsabb ütemben halnak el, mint gondoltuk – mondta Randy Moore, erdész.

A faveszteség okának elsősorban az öt éven keresztül tartó, súlyos asztályt tekintik, mely sebezhetőbbé tette a fákat, így azok kevésbé ellenállóak a sebesülésekkel, a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. Emellett ugyanakkor az emberi tevékenység is közrejátszik a katasztrófában, például a tűzoltási technológia és az építkezések. Mindez így ördögi kört indított el, mert a sok száraz fa még könnyebben meggyullad, illetve segíti a tűz terjedését.

- Néhány száz évvel ezelőtt a kisebb erdőtüzek természetes folyamatok voltak, melyek az erdők megújulásához járultak hozzá. Amikor azonban elkezdték megfékezni ezeket, az erdők sűrűbbek lettek, így egyre több fa versengett az adott mennyiségű vízért – magyarázta David Rizzo, a Kaliforniai Egyetem Növénykórtani tanszékének vezetője. Emellett elszaporodtak a szúbogarak is, melyek ellen a kiszáradt fák nehezebben védekeznek. A helyzetet ráadásul a kórokozó gombák megjelenése is súlyosbítja, melyek a ’90-es évektől kezdve pusztítják elsősorban a tölgyfákat.

Kép forrása / Szerző: U.S. Department of Agriculture

A klímaváltozás hatását nem lehet lebecsülni, melynek következtében nemcsak a kórokozók, de az extrém időjárási események is megszaporodnak, ami ezen a területen elsősorban a szélsőséges szárazságot jelenti. Az Egyesült Államok nyugati részén az erdőtüzek által sújtott terület mérete körülbelül a duplájára nőtt 1984 óta. 2016 rekordot hozott az erődtüzek terén is, a Blue Cut ösvényen, augusztusban kialakult tűz például 30 000 angol holdnyi (kb. 120 000 km2) területet égetett fel és 80 000 embert kellett kitelepíteni miatta.

A fapusztulás Kaliforniában elsősorban az erdőtüzek veszélyét növeli, de a haldokló vegetáció hatása ennél messzebbre nyúlhat. Egy a Washingtoni Egyetemen készült tanulmány szerint a nagymértékű erdőfogyatkozás jelentős hatást gyakorol a globális éghajlati mintázatra is, és a világ másik felén is megváltoztathatja a vegetációt.

 

forrás: huffingtonpost.com, vox.com

A rovat új hírei

Hasonló

Szomjan hal Kalifornia?

Már akkora a szárazság, hogy a víztartalékok csak egy évre elegendőek. Kalifornia porba fulladhat?