Szomjan hal Kalifornia?

Magazin

2015/04/15

Napi víz-és élelmiszer-fejadag, porviharok és egyre kilátástalanabb küzdelem a mindennapi létért. Már nem a zöldhasúért ölnek, hanem a víz-fejadagot igazoló szelvényért. - Egy sci-fi film rövid leírása ez, vagy a közeljövő valósága? Kalifornia porba fulladhat? Az USA legnépesebb államának óriási paradoxona, hogy egyrészről egyre kevesebb a csapadék és egyre több a napos órák száma, ami a napenergia-ipar egyik zászlóshajójává teszi őt, másrészről már akkora a szárazság, hogy a víztartalékok csak egy évre elegendőek.

Aszályos évek és vízkorlátozás

Az USA legnagyobb államában 2012 telén kezdődött a jelenleg is tartó aszályos időszak, ami miatt idén tavasszal már vészhelyzet alakult ki. Ennek fő oka, hogy a Sierra Nevadába telente leesett hótakaró nagysága évről-évre egyre kisebb. Ennek a hómennyiségnek az elolvadása biztosítja, hogy a víztározók megfelelő mennyiségű vizzel rendelkezzenek. A 2015-ös márciusi mérések szerint a hótakaró már csak 19 százaléka a történelmi átlagnak és ez a tavaly évben és 1977-ben mért negatív rekordnál is kevesebb, ami 25 százalék volt!

Ezek után döntött úgy Jerry Brown Kalifornia kormányzója, hogy elrendeli a rendkivűli és részleges vízkorlátozást. Ez azt jelenti, hogy minden településnek 25%-al csökkentenie kell vízfogyasztását. A korlátozás vonatkozik a lakossági, intézményi és válallati fogyasztókra is.

Már a tavalyi év során is bevezettek vízkorlátozást, de akkor még csak kérték a fogyasztókat, hogy 20 %-al csökkentsék a fogyasztásukat.


A vízhiány következményei

Az agráriumban nagyon erős állam farmereit és a természetet sújtja leginkább az aszály. Jelenleg már nem ültetnek új haszonnövényeket és a meglévő ültetvények is a kipusztulás szélére jutottak. A mocsarak kiszáradása miatt a költöző madarak élőhelyei is veszélybe kerültek, akárcsak a lazacpopuláció, amelynek egyedei a vadvízes élőhelyek kiszáradása miatt a túlélésért küzdenek.

A Kalifornia államban a házakhoz épített uszómedencékkel kapcsolatban először csak önmérsékletre szólították fel a tulajdonosakat, de most már az új építési szabályozás szerint ezek építését is korlátozzák, hiszen az óriási méretű luxusmedencék feltöltése rengeteg vízet igényel.


A jövő

Amennyiben az idei év is aszályos lesz és a jövő télen sem esik megfelelő mennyiségű hó Sierra Nevadában, akkor ez azt is jelenti majd, hogy a víztározókban található egy évre elegendő víz elfogy és teljes vízkorlátozást kell bevezetni. Így a bevezetőben leírt futurisztikusnak tünő képek valóságossá válhatnak.


Vádaskodás

Néhányan úgy gondolják, hogy a vízkorlátozás nem mindenkire vonatkozik és az állam kormányzója a nagyvállalatokkal szemben (akik a legnagyobb vízfogyasztók is egyben) engedményeket tesz. A kormány cáfolja ezeket a vádakat, és hangsúlyozza, hogy most mindenkinek önmérésékletre és összefogásra kell törekednie, különben tényleg „szomjan hal” Kalifornia.

Vádak érték a mandulatermesztőket is. Kalifornia egyik legfontosabb exportcikkéről van szó, hiszen a világ mandulatermesztésének 82 százaléka itt található és ezzel együtt az állam vízfogyasztásának 10 százalékát is ők adják. A termesztők szerint a mandulatermesztésnek kevesebb a vízigénye mint pl. a hústermelésnek és a növénytermesztés egyéb ágazatainak. Ezen kívül ez egy tápértékeben igen gazdag és nagyon jól eladható kurrens termék.

A nemrégen engedélyezett marihuána ültetvények tulajdonosait is olyan vádak érték, hogy ők is okai annak, hogy Kaliforniában ilyen nagy a vízhiány, hiszen köztudottan ennek a növénynek is igen nagy a vízigénye.


Petíció a Nestlé ellen

Állampolgári kezdeményezésre idén aláírást kezdtek annak érdekében, hogy a kormányzó tiltsa be a Nestlének Kalifornia területén található forrásokból nyert vízek palackozását, hiszen ez is csökkenti a már így is alacsony talajvízszintet. Március végéig már 135.000-en írták alá a petíciót.


Amennyiben a folyamat tovább folytatódik, akkor jövőre akár be is vezethetik a teljes vízkorlátozást. Innen pedig már csak egy lépés a fejadagra adott víz igenis hétköznapi és valóságos képe.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Az ivóvíz drasztikus csökkenése

Számos cikket írtunk már a csökkenő ivóvízbázisok kapcsán. Most, a víz világnapja alkalmából igyekeztünk kategorizáltan ...

2014 volt a legmelegebb év?

Bizony, úgy tűnik! Magyarországon és Európában szinte biztosan, de valószínűleg globálisan is 2014 volt a valaha tapasztalt ...