Őrült iramban pusztul az Amazonas-medence

Hír

írta: MTI
2019/05/29

Egy független környezetvédelmi szervezet szerint húsz százalékkal nőtt az amazonasi esőerdők irtásának sebessége tavaly augusztus óta.

A műholdas felvételek arról tanúskodnak, hogy a térségben 2169 négyzetkilométer területű erdő tűnt el augusztustól áprilisig - jelentette be hétfőn a brazíliai Belémben lévő Imazon (Instituto do Homem e Meio Ambiente da Amazonia - Az Amazonas térsége embereinek és környezetének intézete). Ez 20 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, akkor 1807 négyzetkilométer volt a veszteség. Az elemzők az esőerdők területcsökkenését nagyobbrészt a szabadjára engedett fakivágással és termőföld-kialakítással magyarázzák, előfordul, hogy az irtás védett területen és őslakosok rezervátumaiban folyik.

A Föld legnagyobb kiterjedésű dzsungele, avagy a "Föld tüdeje" évtizedek óta fogyatkozik: A műholdas felvételek tanúsága szerint eddig akkora terjedelmű erdőt írtottak ki, mint az Amerikai Egyesült Államok területe, ami Amazónia területének 47%-át jelenti. Az esőerdők eltűnésének okai az ipari tevékenység mellett a fakitermelés és a mezőgazdasági célból történő erdőirtás, valamint az égetés.

Az 1990-ben létrehozott Imazon az Amazonas esőerdőinek megóvására jött létre. Szakemberei rendszeresen készítenek jelentéseket a térség környezetének állapotáról, a szervezet eddig nagy hatással volt a dél-amerikai állam környezetvédelmi politikájára. Algoritmust fejlesztettek az erdőirtás valós idejű megfigyelésére és Google Earth-szel együttműködve létrehoztak olyan eszközt, a Global Forest Watch-ot , amellyel az interneten is nyomon követhető az erdőirtás az Amazonas térségében, erről itt olvashat részletesebben.

Tény, hogy az esőerdők irtásában nagy szerepe van az idén januárban hivatalba lépett brazil államfőnek, Jair Bolsonaronak, aki már beiktatása előtt hangsúlyozta, hogy kierjeszti a bányászatot és a mezőgazdaságot Brazília védett területeire is.  Ugyanakkor ezek a területek korábban sem voltak biztonságban. Például 2017-ben a brazil kormány megszüntette a természetvédelmi státuszát egy 46 ezer négyzetkilométeres területnek az Amazonas-medencében, hogy megkezdődhessen a régió természeti kincseinek kitermelése.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: NASA

 

forrás: MTI, Wikipedia

A rovat új hírei

Hasonló