Élő közvetítés a sas családról

Hír

írta: Admin
2013/07/03

Arról egyik korábbi cikkünkben már hírt adtunk, hogy a Pro Vértes Közalapítvány kócsagfigyelő kamerája bekerült az Earthcam.com-on a tíz legjobb webkamera adás közé. Most egy újabb - a világon jelenleg egyedülálló - hazai élő közvetítés startolt: Ezúttal egy parlagi sas (Aquila heliaca) család életét követhetjük nyomon az interneten. A fészeknél elhelyezett webkamera által megfigyelhetjük a ragadozó madár táplálkozási szokásait és fiókái nevelését.

Az élő közvetítés koordinálása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) fűződik. A Helicon Life+ program gondozásában megvalósuló közvetítés a biológusok és természetvédelmi szakemberek számára is felbecsülhetetlen értékű információforrást jelent, ugyanis soha nem látott részletekkel szolgálhat a táplálkozási szokásokról és a fiókanevelésről. A kamera éjszaka is működik, így immáron a sasok éjjeli viselkedésének tanulmányozására is lesz lehetősége a szakembereknek.

A parlagi sas világszerte veszélyeztetett, a Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint is sebezhető faj. Elsősorban élőhelyének pusztulása, mezőgazdasági művelésbe vonása és költőhelyeinek zaklatása miatt ritkult meg. Az Európai Unió egyetlen jelentős állománya mára a Kárpát-medencében, elsősorban Magyarországon található.

Az állomány kicsi és sérülékeny: a ragadozó madarak ellen elkövetett bűncselekmények száma Magyarországon jelentősen felülmúlja az összes környező országét. Az MME nyilvántartása szerint 2000 óta 176 sas lett mérgezés, lövés vagy fészekpusztítás áldozata. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2005-ben „Az év madarává” választotta.

A kamera élő képe ide kattintva is megtekinthető.

 

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Gazdagodó madárvilág

Közel 3000 km-en zajlottak megfigyelések Európa Amazonasa, avagy a Duna, a Dráva és Mura folyók mentén.

Téli madáretetés

A madarak etetése akár egy ablakpárkány alatti muskátlis láda „funkcióváltásával” is megoldható.