Direkt "lépnek félre" egy észak-amerikai békafaj nőstényei más faj hímjeivel

Hír

írta: Admin
2020/03/25

Utódjaik túlélési esélyeinek javítása érdekében párosodnak időről időre egy másik faj hímjeivel az Észak-Amerikában honos lapátlábúbéka-félék egyik fajának nőstényei.

A Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem evolúcióbiológusa, Karin Pfennig még évekkel ezelőtt figyelt fel a különös jelenségre az Egyesült Államok délnyugati részén.

A lapátlábúbéka-félék családjába tartozó Spea bombifrons nevű faj nőstényei olykor szándékosan figyelmen kívül hagyják saját fajuk hímjeit és helyettük egy rokonfaj, a Spea multiplicata hímjeivel párosodnak.

Az ebihalak időszakosan kialakuló tavacskákban nőnek fel, és amikor ezek a kis tavak különösen sekélyek, a Spea bombifrons nőstényei inkább a rokonfaj hímjeivel hoznak létre utódokat, javítva azok túlélési esélyeit.

"A hibrid ebihalak gyorsabban fejlődnek, vagyis nagyobb valószínűséggel érik el az érett kort még azelőtt, hogy az otthonukként szolgáló tavacskák teljesen kiszáradnának" - magyarázta Catherine Chen viselkedésökológus.

A "rivális" faj (Spea multiplicata) hímjének hangja:

A szakember szerint a nőstény békák nagyon specifikus kritériumok alapján választanak maguknak partnert a rokonfajból, biztosítva, hogy "magas minőségű" hímmel legyen dolguk. A kutatók szerint a világon elsőként sikerült megfigyelniük fajok között ilyen típusú szexuális szelekciót.

A Science című tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint a kulcs a hímek párzási énekének ritmusában van: a nőstények azokat a hímeket részesítik előnyben, amelyek éneke lassabb ütemű. A kutatók egyelőre csak találgatni tudják ennek az okát. Lehetséges, hogy az ilyen éneklés jobb erőnlétre utal, vagy összefüggésben van az állóképességhez kötődő bizonyos génekkel.

A hibrid utódok külseje eltér a fajtiszta társaikétól, de új faj kialakulása nincsen folyamatban. A hím hibridek sterilek, a nőstények mindkét szülőfaj egyedeivel képesek párosodni.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: Andrew DuBois


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Béka-átjárók épülnek

Elsősorban békáknak építenek utak alatt átvezető átjárókat, valamint terelőfalakat a Bükkben és a Mátrában.