Béka-átjárók épülnek

Hír

írta: Admin
2014/04/04

Elsősorban békáknak építenek utak alatt átvezető átjárókat, valamint terelőfalakat a Bükkben és a Mátrában, a Bükki Nemzeti Park (BNP) több mint 322 millió forintot költ erre a célra uniós és állami pénzből.

Több ezer békahalál csak a Bükkben és Mátrában
A tájékoztatás szerint évről évre több ezer kétéltűt gázolnak el a járművek a Bükkben és a Mátrában, miközben az állatok vermelőhelyük és peterakó helyük között vonulnak. A szaporodási lehetőségtől ily módon többé-kevésbé megfosztott, tömeges gázolásokat elszenvedő fajok állományainak gyors csökkenése, majd összeomlása egy idő után elkerülhetetlenné válik. 2012-ben országosan, milliós nagyságrendben pusztultak a békák az utakon, amelyről a Greenfo írt.

A Bükki Nemzeti Park működési területén leginkább a barna varangy, az erdei béka, a gyepi béka, a zöld varangy kerül vándorlások során az autók kerekei alá, és pusztul el. Az évi több ezer elgázolt állat természetvédelmi értéke tízmilliós nagyságrendű.

Beruházások
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság három új beruházást kezd, illetve egy már meglévő terelő- és átjáró rendszert egészít ki. A beruházások célja az állatok tömeges gázolásnak megakadályozása, a kétéltűek és populációik hosszú távú túlélésének biztosítása.

A BNP igazgatósága a legkritikusabb útszakaszokon - a Varbói tó mentén, a mátrai Sas tónál, a hasznosi víztározónál - az állatok biztonságos átjutását lehetővé tevő különböző, a tájba illő terelőket és átjárókat épít, míg a bogácsi tónál a már lévő terelő- és átjáró rendszert újítják meg. A beruházások várhatóan a jövő év március végéig befejeződnek.

Átkelők Európában és a tengerentúlon
Nem csak békákra szabott közlekedők léteznek a nagyvilágban. Egyik korábbi cikkünk (katt ide) olyan alagútakat és hidakat mutat be, amelyek nagyvadak számára is biztonságos átkelést biztosítanak a sztrádák közelében.


Képek forrása: knp.nemzetipark.gov.hu

 

forrás: MTI, nemzetipark.gov.hu

A rovat új hírei

Hasonló