4 bizarr békafaj

Magazin

2015/05/20

A természet csodái olykor a legmerészebb sci-fi írók fantáziáját is felülmúlják.

Jelenleg 4740 békafajt ismerünk, de ez a szám nem állandó, mivel egyes fajok kihalnak, másokat meg újonnan fedeznek fel, mint például az izraeli feketebékát is. Mindenesetre hatalmas változatossággal állunk szemben, amikor a kétéltűeknek ezt a csoportját tanulmányozzuk. Ráadásul nem egy közülük olyan különös szokásokkal rendelkezik, melyeket bármelyik sci-fi-szerző megirigyelhetne.

Venezuelai görgőbéka
Az Oreophrynella nigra névre hallgató béka a varangyok családjába tartozik és különleges védekezőstratégiájáról híres. Meredek lejtőkön él, és mivel nem túl jó ugró, egészen extrém módját választotta a menekülésnek - és az álcázásnak. Nemcsak hasonlít egy darab kőre, de vészhelyzetben akként is viselkedik: megfeszíti az izmait, egészen megmerevedik, és nemes egyszerűséggel legörög a szikla oldalán, mint egy kavics, aztán továbbáll, mintha mi sem történt volna. Mivel a teste könnyű, nem tesz benne kárt a szikla.

Lilabéka
Ha már a köveknél tartunk, lássunk egy élő kövületet, a lila békát. Ez a teremtmény nem tartozik éppen a legdekoratívabb állatok közé, sőt, még a békaforma is nehezen ismerhető fel benne. Az indiai Nyugati-Ghátok hegységben fedezték fel, és közeli rokonai élnek a Seychelles-szigeteken.

120 millió évig szinte változatlan alakban maradt fenn, és csak 2003-ban pillantották meg először a tudósok. Azért rejtőzhetett ilyen sokáig, mert alapvetően a föld alatt él - ezért viseli a lilás földszínt is. Termeszeket eszik, és évente két hétre, a monszun idejére jön fel a felszínre, ekkor ejti szerét a párzásnak, majd igyekszik is vissza a föld alá.

Kép forrása / Szerző: Karthickbala

Maláj szarvasbéka

Ezt a délkelet-ázsiai békát nehezen különböztethetjük meg a falevelektől, és pontosan ez is a célja. Színének és alakjának köszönhetően könnyen beleolvad az erdei talajba és az avarba, így könnyen el tud rejtőzni a ragadozók elől és láthatatlan marad a zsákmányai számára is. Mozdulatlanul várja, míg áldozata egészen közel ér hozzá, és akkor hirtelen lecsap rá. Általában rovarokra vadászik, de eszik más békákat, gyíkokat és apró rágcsálókat is.

Diane üvegbékája
Az üvegbékát azért hívják így, mert a teste átlátszó, így tisztán kivehetők a belső szervei a bőrén keresztül. Nemrégiben új faját fedezték fel Costa Ricában, mely az üvegbékákra jellemző, szürreális külső mellett még egy egyedi vonással rendelkezik: a megszólalásig hasonlít a Muppet Show Brekijére. A békafaj különlegessége nemcsak a külsejében, a színében, hanem az általa kiadott hangban és más tulajdonságokban is tetten érhető. Brian Kubicki, a Costa Rica-i Kétéltűkutató Központ alapítója, egyben az egyik felfedező az édesanyjáról nevezte el az új fajt.

Persze nem ez az első eset hogy állatot emberről neveztek el, előfordul olyan is, mikor egy híresség válik akarva - akaratlanul névadóvá. Például egy nemrég felfedezett mocsárlakó őslény Mick Jagger-nek, a Rolling Stones frontemberének köszönheti nevét, a húszmillió éves borostyánba zárt szöcskét pedig a híres brit természettudós - dokumentumfilmesről, David Attenborough-ról nevezték el.

Ugyancsak érdekes szerzet a Vietnamban talált Helen repülőbékája (Rhacophorus helenae), amely nagyméretű, úszóhártyás végtagjait használva a fák tetején siklik. További érdekes infók a repülőbékáról ebben a cikkben.

 

forrás: mnn.com, wikipedia.org, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Pedig léteznek 2.

Hat különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.