Egy ritka karibi békafaj utolsó két túlélőjének "randevúját" szervezték meg

Hír

írta: MTI
2016/07/05

A karib-tengeri Montserrat-sziget egy ritka békafaja, a Leptodactylus fallax utolsó szabadon élő hím és nőstény túlélőjének "randevúját" szervezték meg természetvédők, mert ettől remélik, hogy a faj nem hal ki.

A füttyentőbéka-félék családjába tartozó faj hímje és nősténye egy halálos kór utolsó túlélői. A faj többi egyedét a kétéltűeket világszerte pusztító chytrid gomba okozta fertőzés irtotta ki, a Leptodactylus fallaxból kevesebb mint száz él a Földön szabadon.

A faj egyedei 2009 óta nem szaporodnak a Nagy-Britanniához tartozó karibi szigeten. A múlt hónapban a projekt zoológusai az utolsó nőstényt elszállították a túlélő hím területére. A faj egyetlen másik helyen él még szabadon: a szintén karib-tengeri Dominika szigetén.

A két béka egymástól 700 méterre lakott az esőerdő egy gyorsfolyású patakjának sziklái között. A hím énekét heteken át hallották, ám a nőstényt tíz napig hiába keresték. Végül egy helyi terepmunkás vette észre a patak partján - mesélte Jeff Dawson, a Durrell vadvédelmi szervezet kétéltűeket mentő program vezetője.

A nőstényt ezután megfogták, megmérték, megvizsgálták, majd a hím területére vitték, ahol kapott egy kis sátrat, hogy alkalmazkodhasson a környezet változásához.

Egy órával később a hímet is a sátorba tették, majd fokozatosan kinyitották a sátrat, hogy a pár távozhasson.

"Amikor magukra hagytuk őket, hallottuk a párkereső kiáltásokat, igazán reménykeltően hangzottak" - mondta Dawson.

Zoológusok és kamerák figyelik a két békát a következő hetekben, mivel egyebek között attól tartanak, hogy a nőstény megpróbál visszatérni korábbi helyére.

A békáknak most augusztus közepéig van idejük a szaporodásra. "Ez a két egyed esélyt kapott a szaporodásra, máskülönben szegény hím csak ülne a kövön és énekelne párra várva, de senki se hallaná" - vélte Dawson.

A chytrid gomba eddig a világon több mint 600 kétéltűfajt fertőzött meg, több mint kétszáznál drámai egyedszám-csökkenést mutattak ki.

forrás: MTI, theguardian.com

A rovat új hírei

Hasonló

4 bizarr békafaj

Néha az lehet az érzésünk, hogy az űrlények köztünk élnek.