Éden Projekt: a legnagyobb üvegház

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/07/31

A brit Cornwall-ban található Éden Projekt - a világ legnagyobb üvegházaként - nem csak egy turista-látványosság, hanem egy oktató célú zöld, ráadásul társadalmi vállalkozás is.

A Times szerint a világ nyolcadik csodája
A világ minden tájáról származó, több ezer növényfajból álló életközösségek gyűjteménye  felfújt, buborékszerű kupolák alatt - röviden így lehetne leírni azt, hogy első ránézésre mi is az Éden Projekt. A cornwall-i Szent Blazey  várostól alig 2 kilométerre, egy  helyreállított kaolinit gödörben fekvő komplexum ötlete Tim Shit fejéből pattant ki, melynek kivitelezése két és fél évet vett igénybe. A Times által akkoriban a világ nyolcadik csodájaként emlegetett Éden 2001 márciusában nyitott meg a nagyközönség előtt, és júniusra már több mint egymillió látogatót vonzott.

Párnázott élettér
A buborékok  egy ETFE nevű, hőre lágyuló műanyagból, többnyire hatszögletű panelekből készültek, hiszen ez az anyag könnyebb, tartósabb és biztonságosabb, mint az üveg. (Ha megreped, egy speciális ETFE-ragasztószalag használatával elkerülhető az egész panel pótlása.)

Összeállításuk után egyébként a paneleket körülszigetelték és felfújták, így "termikus takarókként" működve az életközösségekben fenntartják a növényeknek szükséges életfeltételeket. A projekt lényege, hogy a növények "emulálnak", azaz mesterséges, illetve nem megszokott környezetben alakítanak ki természetes életközösségeket.

A trópusi, a mediterrán és a kültéri
Az Éden Projekt három fő életközösségéből csak kettő fedett: a trópusi és a földközi-tengeri (mediterrán). A másfél hektáron elterülő trópusi életközösségben olyan növények vannak, mint a banánfa, kávé, gumi és óriásbambusz, míg a földközi-tengeri életközösség meleg mérsékelt övi növényeknek, mint például az olívabogyónak és különböző szőlőtőkéknek - na és jó sok szobornak -  ad otthont. A kültéri, fedetlen életközösségben pedig olyan növények találhatóak, amelyeket a mérsékelt övben a szabadban lehet termeszteni, mint a tea, levendula, komló, kender és napraforgó.

Az oktatási központ
A 2005 szeptemberében átadott oktatási központ, a Core biztosítja az Éden Projekt egyik fő céljának megvalósulását: annak tudatosítását, hogy a növények és az emberek kölcsönös függésben élnek egymással. Maga az épületet szerkezetét is a növények inspirálták, kiállító és tantermei pedig gondoskodnak a látogatók "képzéséről". A fenntarthatóság természetesen kulcsfogalom a projektben: ügyelnek arra, hogy ne pazarolják a vizet, így fertőtlenített esővizet használnak például a trópusi életközösség folyamatos nedvességének biztosítására, a zöld energiát pedig Cornwall egyik szélturbinája termeli meg a számukra.

Kutatás, jótékonykodás ... és zene
Az Éden Projekt azonban túlmutat Cornwall-on: értékes kutatásokat végeznek a növényekkel kapcsolatban, környezetvédelmi és szociális projekteket támogatnak világszerte, amelyek közül itt lehet szemezgetni.

Az Éden emellett számos kisebb-nagyobb képzőművészeti és zenei eseménynek ad otthont: 2005-ben például itt rendezték meg a Live 8 koncertsorozatot Afrika megsegítésére. A téli hónapokban pedig igyekeznek igazi adventi hangulatot varázsolni a látogatóknak: a befagyott tavon kialakított jégpályával, kávézóval, karácsonyi vásárral - amely után igazán különös érzés lehet megtekinteni például a trópusi életközösséget.

 

forrás: edenproject.com, wikipedia.org, inhabitat.com

A rovat új hírei

Hasonló

Trópusi üvegház

Új trópusi üvegházzal várja a szegedi füvészkert a látogatókat.

Állati géntérképezés

Tigris, oroszlán, hópárduc génjeit térképezték fel, hogy a veszélyeztetett fajok védelmét elősegítsék.

Ökovárosok: Curitiba

Előző cikkünket folytatva nézzük, mire volt képes egy zseniális építész-politikus Curitibában.

Ökovárosok: Masdar

A tervek szerint 22 milliárd dollárból jön létre a világ legnagyobb ökováros beruházása.

Égi városok, függőleges farmok

A légszennyezésre az égig érő városok, a túlnépesedés miatti élelmiszerhiányra a vertikális farmok jelenthetnek megoldást?