Egymillió hektáros tengeri parkot létesítettek Malajziában

Hír

írta: WWF
2016/06/03

A borneói Tun Mustapha Park a legnagyobb védett tengeri terület és cápa menedék Malajziában, melynek hivatalos természetvédelmi oltalmáról a múlt héten döntött a maláj kormány. A döntés, melynek több éves előkészítő folyamatában a WWF malajziai irodája is részt vett, mérföldkőnek számít a globális tengeri élővilág megőrzése és a fenntartható fejlődés előmozdítása szempontjából.

Az új védett terület a helyi civil szervezetek és a kormányzat több, mint 10 éves előkészítő munkájának köszönhetően jöhetett létre. A tengeri park a Csendes-óceán nyugati részén, a Korall-háromszög területén helyezkedik el; csaknem egymillió hektárnyi korallzátony, mangrove erdő , tengerifű mező, aktív halászterület és több mint 50 sziget megóvását szolgálja. A halászterület napi 100 tonna halat ad a part mentén és a környékbeli szigeteken élő, mintegy 80 000 ember számára, akik a világ egyik legváltozatosabb tengeri ökoszisztémájában élnek.

"Nagyszerű érzés, hogy 13 év erőfeszítései után végre jelentős védelmet tudunk biztosítani a tengeri élet sokféleségének" mondta Dato' Dr Dionysius Sharma, a WWF Malajzia igazgatója. "A Tun Mustapha Park globális szimbóluma annak, hogy közös célokért összefogva valódi szolgálatot tehetünk a természet és az emberiség jövője érdekében."

A Tun Mustapha Park több mint 250 kőkorall fajjal, mintegy 360 halfajjal, a veszélyeztetettnek számító közönséges levesteknőssel, dugongokkal, valamint nagy kiterjedésű őserdőkkel, mangrovéval és tengerifű mezőkkel büszkélkedhet, melyek több ezer ember élelmiszerellátását és megélhetését biztosítják. Az elmúlt évtizedekben azonban ez az egyedülálló ökoszisztéma kitetté vált a túlhalászat, a pusztító hatású halászati technikák  és a környezetszennyezés veszélyeinek, mely a fenntartható kezelés szükségességére hívja fel a figyelmet.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője 2013-ban egy éven keresztül személyesen is részt vett a majdani park létrehozásához kötődő munkában Borneón: "Nemcsak a páratlan élővilág és az idelátogató turisták számára jelent mérföldkövet ez a döntés, hanem elsősorban azon közösségek számára, akik megélhetésük szempontjából a tengertől függenek. Számos közösséggel dolgoztunk együtt már évekkel ezelőtt, akik számára ez a döntés a reményt jelenti! A Tun Mustapha Park nemcsak azért lesz különleges, mert Dél-Kelet Ázsia második legnagyobb összefüggő tengervédelmi területe, hanem mert a sokéves kitartó munka következtében a park zónarendszere a helyi közösségekkel közösen, az ő igényeik figyelembevételével valósult meg, így magában hordozza a terület rendeltetésének megfelelő használat betartását is! Ez a munka, bárhol is zajlik a világban, mindannyiunk jövőjére hatással van."

A Tun Mustapha Park létesítése alátámasztja, hogy Malajzia elkötelezett a Korall-háromszög kezdeményezés iránti , továbbá hogy Malajzia világszerte hozzájárul a tengeri védett területek százalékos arányának növeléséhez. Sabah állam kormánya globális szinten jelentősen hozzájárult a területén található ún. biodiverzitási forró pont megőrzéséhez, így 2015 áprilisában elnyerte a WWF-től a Leaders for a Living Planet (Vezetők egy élő bolygóért) díjat.


forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló

Mit esznek a jövő generációi?

A WWF Élő Bolygó Jelentésének rendkívüli kiadása szerint 1970 és 2012 között 49%-kal csökkentek a tengeri élőlények ...