ENSZ 193 tagországa: azonnal cselekedni kell az óceánok és tengerek védelmében!

Hír

írta: MTI
2017/06/12

A nemzetközi óceánkonferencia az ENSZ első ilyen jellegű nemzetközi tanácskozása volt. Résztvevői elsődleges célul tűzték ki, hogy felhívják a figyelmet a világtengerek veszélyeztetettségére, és ennek súlyos következményeire.

Emlékeztettek arra, hogy a Föld háromnegyedét óceánok és tengerek borítják, s ezek szolgáltatják az élethez elengedhetetlen oxigén csaknem felét, megkötik a kártékony szén-dioxid több mint egynegyedét, táplálékot adnak, és kulcsszerepet játszanak az éghajlati rendszerek alakulásában.

Mint arról ítt olvashat, a nemzetközi konferencia megnyitóján António Guterres ENSZ-főtitkár a "világkatasztrófa elkerülése" érdekében az az óceánok megmentésére szólította fel a résztvevőket.

A világszervezetben egyhangúlag elfogadott dokumentum - amelyet a jelen lévő miniszterek és diplomaták taps kíséretében szavaztak meg - arra szólítja fel a kormányokat és a civilszervezeteket egyaránt, hogy hozzanak intézkedéseket az óceánok és a tengerek szennyezése, az illegális halászat és a túlhalászás, valamint a tengerek élővilágát pusztító savasodás megakadályozására. Szintén sürgetik a kormányokat, hogy védjék meg a part menti ökológiai rendszereket.

Sok ország a dokumentumban szereplő javaslatok mellett további, önkéntes vállalásokat tett az óceánok és általában a természeti környezet védelme érdekében. Isabella Lovin svéd miniszterelnök-helyettes, a konferencia társelnöke bejelentette: a kormányok, különböző szervezetek és a magánszektor képviselői mintegy 1200 további javaslattal gazdagították az ajánlásokat.

A tanácskozáson elfogadott dokumentum nem kötelező érvényű.

Az Egyesült Államok képviselője egyetértett az elfogadott dokumentumban rögzített elvekkel és a javasolt gyakorlati intézkedésekkel, de a részt vevő országok közül egyedüliként visszautasította a dokumentumnak a párizsi klímaegyezményt támogató részeit. David Balton, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára emlékeztetett rá: Donald Trump elnök június elsején bejelentette, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a klímaegyezményből.

A tanácskozáson nem voltak nagy viták. Peter Thomson, az ENSZ-közgyűlés elnöke újságíróknak elmondta: ez azért lehetett így, mert mindenki tisztában van azzal, hogy az óceánok az emberiség közös öröksége, s megmentésük a mai kor egyik nagy kihívása. "Ha az óceánok meghalnak, mindannyian meghalunk" - jelentette ki a veterán diplomata.

A témában írt átfogóbb cikkünket itt olvashatja el.

 

forrás: MTI, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai

Elsüllyedt erdők a világban

A természet ereje által vagy emberi beavatkozás útján örökre elmerült erdők épségben állnak a víz alatt.