Növekvő katasztrófaköltségek

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/11/23

A világbank állítása szerint évente nagyjából 200 milliárd dollárba kerülnek a természeti és időjárási katasztrófák. Ez azt jelenti, hogy az eredetileg 50 milliárd dolláros költség globális szinten megnégyszereződött 30 év alatt.

A globális éghajlatváltozással, a szélsőségesebb időjárási eseményekkel összefüggő károk értéke is emelkedik - közölte a Világbank az ENSZ varsói éghajlatváltozási tárgyalásain.

Az elmúlt 30 év katasztrófáinak költsége összességében meghaladja a 4 ezer milliárd dollárt. Ennek nagyjából kétharmad része szélsőséges viharkárokhoz, áradásokhoz, szárazsághoz kapcsolódott, és több mint 2,5 millió ember életébe került.

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke szerint a közelmúltban a fülöp-szigeteki Haiyan tájfun - az eddigi legnagyobb tájfun - rávilágított, hogy az éghajlatváltozás milyen mértékben képes fokozni a szélsőséges időjárási események súlyosságát.

A Világbank szerint nagyobb segítséget kell nyújtani a veszélyezettet országoknak, hogy felkészülhessenek az időjárási katasztrófákra. Meglehetősen költséges lehet a katasztrófa-ellenálló épületek és a figyelmeztető rendszerek kiépítése, azonban számtalan élet menthető meg általuk, ezek jellemzően többszörösen megtérülnek az évek során - állítja a jelentés.

Például India észak-keleti részén található Orisza államra és a dél-kelet indiai Ándhra Pradesre idén lecsapó Phailin ciklon "mindössze" 40 halálos áldozatot követelt az évek óta folyó katasztrófa-megelőzési és felkészülési gyakorlatnak köszönhetően. Egy hasonló esemény nyomán, 1999-ben még 10 ezer ember vesztette életét.

Bár egyelőre egyetlen időjárási esemény sem magyarázható teljes bizonyossággal az éghajlatváltozással, a tudósók már régóta figyelmeztetnek az egyre extrémebb árvizek, hőség, ciklonok és egyéb, a bolygó felmelegedésével járó hatások megjelenésére.

 

A rovat új hírei

Hasonló

A klímaváltozásról

A Környezetvédelmi világnap alkalmából igyekezetünk összefoglalni a klímaváltozás hatásait, következményeit.