Településfásítási program: még egy évig lehet pályázni!

Hír

írta: MTI
2021/12/03

Meghosszabbították a pályázatok beadási határidejét, így a települések még egy évig, 2022. december 31-ig pályázhatnak erdőtelepítési támogatásra.


A döntésről a Pilismarótón tartott ünnepélyes faültetésen beszélt Zámbó Péter erdőkért felelős államtitkár. Kiemelte, ha a településeknek van szabad területe, de nincs szakmai tapasztalata az erdőtelepítések kivitelezéséhez, az állami erdőgazdaságok a tervezéstől a kivitelezésen át a fenntartásig felkínálják szakértelmüket és szolgáltatásaikat.

A Pilismaróton folytatódó program nemcsak egy élhető település biztosítéka, hanem a tájba és a környezetbe illő fák kiválasztásának folyamata is, illetve a jövőnek szóló cselekedet, mely egyúttal az ősök munkájának megbecsülése.

Elhangzott az is, hogy a kormány 27 százalékra szeretné növelni az ország erdővel borított területeinek arányát. A 2020-21-es ültetési szezonban országosan 160 hektár erdőállomány jött létre, ez 118 480 darab facsemete elültetésével egyenértékű.

Az Agrárminisztérium 2019-ben hirdetett újabb Országfásítási Programot, 2020-ban 12 ezer sorfát ültettek 475 településen, 2021 ősszén és 2022 tavaszán pedig 24 ezer sorfa ültetésére kapott lehetőséget 887 település. Két év alatt másfél milliárd forintot fordítottak a vidéki települések fásítására, ezzel a rendszerváltozás óta a legnagyobb, az egész országra kiterjedő belterületi fásítási program valósult meg.


Kép forrása: MTI


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló