Klímaváltozás: már a szlovén korallzátonyok sincsenek biztonságban

Hír

írta: MTI
2021/01/13

A klímaváltozás nem csak az ausztrál nagy korallzátonyt sújtja, hanem az Adriai-tenger szlovén részére is negatív hatással van. Az egyre hosszabb ideig tartó meleg idő, az invazív állatfajok megjelenése kipusztulással fenyegeti a korallfajokat.

Minderről Lovrenc Lipej szlovén tengerbiológus beszélt egy online előadásban, amelyben a szlovén tenger környezeti állapotát ismertette. "A tengerfelszín melegedése korallfehéredést és korallkihalást okozott, valamint új, nem őshonos fajok jelentek meg" - mondta.

Lipej, aki a Pirani Tengerbiológiai Állomás munkatársa, kiemelte a Földközi-tenger párnakorall- és a kőkorallzátonyainak károsodását. Ezek a szlovén Strunjan Természeti Parkban is megtalálhatók, és különféle tengeri élőlényeknek adnak otthont, hozzájárulva a biodiverzitás fenntartásához.

Ezek a korallok érzékenyek a magas hőmérsékletre - mutatott rá a szakember, aki szerint azonban Szlovéniában nem is a tenger magas hőmérséklete - amely akár 26 Celsius-fok is lehet - okozza a problémát, hanem az a tény, hogy a meleg késő őszig is eltarthat.

Kiemelte: a "trópusiasodás" miatt a nem őshonos fajok az Adriai-tenger északi irányába terjeszkednek. Számos ilyen fajt figyeltek meg a szlovén tengerben az elmúlt években, köztük a gömbhalféléket (Tetraodontidae) és a vérengző makrahalat (Pomatomus saltatrix).

A környezeti károk mellett ezek a halfajták gazdasági károkat is okoznak, zsákmányul ejtik a márnákat és egyéb kereskedelmi halfajtákat - fogalmazott a tengerbiológus.

Jelezte: a növekvő tengerszint miatt várhatóan víz alá kerülnek az olyan vizes élőhelyek is, mint a Skocjan-öböl természetvédelmi területe vagy a Secovlje Salina természetvédelmi park, ezek a területek számos madárfaj fészkelőhelyéül szolgálnak.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Tato Grasso; 2. commons.wikimedia.orgPeterlin

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló