"Ujjong és brekeg" az újjáéledő indonéz korallzátony

Hír

írta: MTI
2021/12/08

Korábban hatalmas károkat okozott a dinamitos halászat a helyi korallzátonyokban, ezért az elmúlt évtizedben új korallokkal telepítettek be. A kutatók, hogy megbizonyosodjanak a program sikerességéről, víz alatti mikrofonokkal készítettek felvételeket. Az eredmény biztató.

"Lehallgatta" a víz alatt egy újratelepített, helyreállított korallzátony életét egy kutatócsoport Indonéziában. A korábban sohasem rögzített "ujjongó, brekegő és morgó" hangok a tudósok szerint arra utalnak, hogy jelenősen javult a zátony egészségi állapota. A Journal of Applied Ecology című folyóiratban publikált tanulmányban a szerzők leírják, hogy a helyreállított korallzátonyon rögzített felvételeket az annak közelében található, rossz állapotú korallzátonyok hangjaival hasonlították össze.

A helyreállított korallzátonyok hangja "jobban hasonlít az egészséges, virágzó korallzátonyokéra" - magyarázta Tim Lamont, az Exeteri Egyetem vezető kutatója a BBC Radio 4 Inside Science című műsorában.

A tudós szerint a tanulmány azt igazolja, hogy a helyreállítás valóban működhet. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az újratelepítés csak része a megoldásnak, amelynek magában kell foglalnia az éghajlatváltozás és a korallzátonyokat világszerte fenyegető egyéb veszélyek elleni gyors fellépést is.

A kutatók által vizsgált korallzátony egyes részeit a törmelékből állítják helyre. A több évtizedes dinamitos halászat ugyanis darabokra tördelte azt. Lamont elmondta, hogy a törmeléket fémkeretekkel stabilizálták, és az élő korallokat ehhez a szerkezethez rögzítették.

A helyreállított korallzátonyon készült felvételen Lamont szerint "az alapot a csattogó garnélarák hangja adja, ami kicsit hasonlít a rádió statikus zajára, vagy a szalonnasütés sercegésére, és ezen a hangon keresztül időnként apró trillákat, ujjongást vagy brekegést hallunk".

A tudós hozzátette, hogy továbbra is rejtély, hogy a hangok többsége mely halakhoz köthető, és megjegyezte, hogy a halak által produkált hangok sokfélesége akkora, mint a madárdaloké.


Kép forrása: 1. commons.wikimedia.org / Szerző: Andre Piazza; 2. Journal of Applied Ecology


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló