Sarkvidéki olajkitermelés: Dr. Jane Goodall levelet írt az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék megmentéséért

Hír

2017/11/21

Úgy tűnik, minden egyes nap valamilyen borzalmas hírt szül arról, mi mindent teszünk mi emberek, amivel ártunk a bolygónknak, az állatoknak, és egyúttal önnön magunknak is. Itt a lehetőség, hogy változtassanak ezen - mind a jelenre és mind a jövő nemzedékekre való tekintettel -, azáltal, ha a Föld egyik leglátványosabb vadonjának térségében, az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék területén tervezett olajkitermelés ellen szavaznak.

Ez a Menedék csodálatos hely -  közel 20 millió hektárnyi érintetlen, ökológiai szempontból nagyon fontos élőhely. Kétségbe vonhatatlan tudományos bizonyítékok támasztják alá, miért olyan lényeges, hogy megóvjuk ezt a térséget. Egyrészt létfontosságú fészkelő helyet biztosít több millió madárnak, amelyek bolygónk hét földrésze közül hatról ide vándorolnak költeni. Itt ellik meg a mintegy 200 000 egyedet számláló Grant karibu csorda is, továbbá ez az egyik legfontosabb jegesmedve élőhely a Földön. Ezeken felül a terület jelentős szerepet játszik az éghajlat változás elleni védelemben.

De az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék még ennél is több. Az itt található vadon a természettel való, mélyen bennünk gyökerező spirituális kapcsolatot szólítja meg, amely az emberi lélek szerves része. A Gwich’in emberek pontosan tudják ezt és úgy utalnak erre a térségre, mint "a szent, helyre, ahol az élet elkezdődik." Ha a földfelszín alatt található olaj kiszivattyúzásával megsértjük a Vadvilág Menedéket, annak pusztító következménye lesz a Gwich’in lakosságra nézve, mivel ők a hagyományos életvitel alapján a karibu csordákból tartják fenn magukat. Szerte a világon már oly sok bennszülött nép szenvedett kárt a "haladás" nevében – ne toldjuk meg még egy tragédiával a listát. Rendelkezésünkre állnak más energia források is.

Így aztán kérem Önöket: mint az Egyesült Államok szenátorai, emeljék fel a hangjukat és szavazzanak a Gwich’in emberek védelmében és annak az amerikai kincsnek a megóvásáért, amit Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék néven ismerünk. Amerika eddig vezetőként segítette a világot a természetvédelmi törekvésekben és az Önök hangja mindig is nagy jelentőségű volt e tekintetben, az Önök által állított példa pedig hathatós.
Kérem, ragadják meg az alkalmat, hogy megmutassák a természeti világ és a jövő nemzedékek iránt való elkötelezettségüket, és álljanak mellém az Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék védelméért.

Kérem, szavazzanak az Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék térségében történő olajkitermelés ellen.

Szívélyes üdvözlettel:
Dr. Jane Goodall


Kép forrása: janegoodall.hu / © Szentpéteri L. József

 

forrás: janegoodall.org, janegoodall.hu

A rovat új hírei

Hasonló