Szeméthegy a világ tetején

Magazin

írta: Nagy Adrienn
2013/09/25

A Mount Everesten a hegymászók által hátrahagyott szeméthalom egyre csak nőtt az elmúlt évtizetedekben. Néhány szervezet hegytisztító expedíciókat indított, és a nepáli kormány is lépéseket tett a környezetszennyezés visszaszorítása érdekében.

A cikk időzítése nem véletlen, hiszen holnap lesz "A tiszta hegyek nemzetközi napja" (International Day of Clear Mountains), amelyet egy dél-koreai hegymászó, Han Wang Yong indított útnak 2003-ban. Azóta minden év szeptember 26-án számos nemzeti park és zöld szervezet szervez társadalmi munkákat, amelyeknek keretében igyekeznek megtisztítani a természetet a hulladékoktól.

Ez idáig közel négyezer ember mászta már meg a Mount Everestet az első hódítók, Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-ban megtett útja óta. A 8850 méteres magasságot elérők száma azóta folyamatosan nő, és velük együtt a hátrahagyott szennyezés mértéke is. 1953 után egészen 1990-ig a csúcsra feljutottak száma évente nem érte el még a 25 főt sem, 2002-ig is 200 alatt maradt az átlag, azonban a 2000-es évektől kezdve évi három-, négy-, majd ötszáz főre emelkedtek a sikeres mászások. Napjainkban olyannyira megnőtt a „forgalom”, hogy egy nap alatt akár 45 ember is felér a Himalája csúcsára, éves szinten pedig a térségbe több mint 30 ezren látogatnak el.

Maga Sir Edmund Hillary is sok mindent hagyott a hegyen első útja során. A BBC-nek adott nyilatkozatában számolt be arról, hogy milyen szörnyű látványt nyújt az évtizedek során egyre csak felhalmozódó szemét. A kommunális hulladék mellett oxigénpalackok, imazászlók és melegítőedények hevernek szanaszét.

Az Everest megtisztítása céljából ez idiáig számos szemételtakarító expedíciót indítottak el, az egyik leghíresebb ilyen projekt a nemzetközi Saving Mount Everest szervezethez fűződik. "Tisztító-csapata" 2011-ben nem kevesebb, mint 8 tonna hulladéktól szabadította meg a Mount Everestet. Egy másik hulladékszedő expedíció 2012-ben - több mint nyolcezer méteres távon - 15 tonna hulladékot gyűjtött össze.

A nepáli kormány 1985-ig egyszerre egy expedíciót engedélyezett, mára az utak számát belépési díjjal korlátozza, amely fejenként 10 és 25 ezer dollár közötti (azaz 2,1 - 5,4 millió forint), a csapat létszámától függően. A kormány őröket is alkalmaz a szennyezés csökkentése érdekében, valamint 4000 dolláros "letétet" kér a Mount Everestre induló hegymászóktól, amelyet csak abban az esetben kapnak vissza, ha saját szemetüket lehozták a hegyről.

A Tiszta hegyek napja, akárcsak a néhány nappal ezelőtti Takarítási világnap, igyekezettel van felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Szerencsére egyre több "zöld" hulladékaszedő projektről hallhatunk, és akár részt is vehetünk egy-egy ilyen akcióban. Szeptemberenként az Ocean Conservancy amerikai természetvédelmi szervezet tartja meg egy napos, globális tengerpart-tisztító tevékenységét. A Let’s do It! Italy több tisztító akciót is szervez, legutóbb (érdekes módon nem a Tiszta hegyek napjára időzítve) a Vezúvot szabadították meg a kommunális hulladéktól. Hazai projekt a Te Szedd! országos akció, amely szeptember 14-én került megrendezésre az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szervezésében.

 

forrás: ng.hu, origo.hu, hutte.blog.hu, savingmounteverest.org, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Hazatért Klein Dávid

Klein Dávid a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására tett kísérlete során az úgynevezett második lépcső felett járt.

Nem próbálkozik újra

Klein Dávid nem próbálja meg újra a csúcstámadást a Mount Everesten, ezzel véget ért a SPAR Everest Expedíció.

Everest-expedíció

Elérte a Mount Everest 5200 méteres magasságban fekvő alaptáborát Klein Dávid hegymászó.