4600 tonna szemét egy nap alatt?

Magazin

2013/05/20

Az Ocean Conservancy amerikai természetvédelmi szervezet az "International Coastal Cleanup" elnevezésű globális kezdeményezése keretében 27 év alatt összesen közel 65.600 tonnányi hulladéktól szabadította meg a világ tengerpartjat és vízi útjait. Ebből 4600 tonna az elmúlt év, pontosabban egyetlen nap gyűjtésének az eredménye.

Az 1970-ben alakult szervezet nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a világ vízeinek - így elsősorban az óceánjainak - a megtisztítását. Mára a világ legnagyobb önkéntes munkán alapuló környezetvédelmi szerveződésévé vált, amely évről - évre milliókat mozgat meg. A szervezet 27 éve működő "International Coastal Cleanup" elnevezésű globális kezdeményezése - a '86-os startja óta - 65.600 tonnányi hulladéktól szabadította meg a világ tengerpartjait és vízi útjait.

2012-ben 29.000 kilométer hosszúságú partszakasz megtisztítása valósult meg egyetlen nap alatt: Szeptember 15-én ötszázhatvanezer önkéntes összesen több mint 4600 tonna szemetet gyűjtött össze. A partvidéki tisztítás eredményeként többek közt olyan tárgyakat is találtak, mint a viaszgyertyák (4159 darab), a lottószelvények (40 darab), a fogkefék (236 darab), valamint a gumimatracok (117 daraqb). A leggyakoribb hulladékfajták közül megemlítendőek a cigarettacsikkek, a csomagolópapírok és a PET palackok.

A 2012-es nagytakarítás során összegyűjtött hulladék a darabszám tekintetében a második, az össztömeget nézve a harmadik legnagyobb volt 1986 óta. Az elmúlt 27 évben az önkéntesek többek közt tízmillió műanyag zacskótól, egymillió pelenkától, és 57 millió cigarettacsikktől szabadították meg a partokat.

Az "International Coastal Cleanup" fejlődése a megtisztított területek számát tekintve is igen látványos: 1986-ban még csak a texasi tengerpart csupán 12 kijelölt területén gyűjtötték be a part menti hulladékokat az önkéntesek. 2011-ben már 6000 kijelölt területen folyt a szemét összegyűjtése, több mint 100 ország részvételével.

“Legyen szó akár a legkisebb műanyag kupaktól kezdve a legmeglepőbb leletekig, mint például a begyűjtött 117 matracig, minden darab hulladék hatással van óceánjaink egészségére” - húzta alá közleményében Nicholas Mallos, a szervezet tengeri hulladékokra specializálódott szakembere.

Az ez évi nagytakarítás napja szeptember 21.

További információk megtalálhatóak a szervezet Facebook oldalán, valamint a weboldalán.

 

forrás: oceanconservancy.org, MTI, alternativenergia.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Virágzik a homokmaffia

A víz után a homok a legnagyobb mértékben felhasznált nyersanyag a Földön. A kitermelés üteme azonban ma már jóval meghaladja a ...

A vízszennyezés ára

A vízszennyezés egyre nagyobb probléma. Nem csak a környezetet, de egészségünket is veszélyezteti.