A világ legnagyobb szemétszedő akciója

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/09/22

Tegnap tartották a takarítási világnapot, amely Sidney kikötője megtisztításának szervezéséből nőtte ki magát pár éven belül országos, majd nemzetközi zöld akcióvá.

Több nagyszabású takarító akcióról írtunk már, legyen az a szárazföld vagy az óceán megtisztítása. De nem is kell ilyen messze menni: Magyarország legtöbb embert megmozgató akciójára, a Teszedd!-re múlt szombaton, éppen egy héttel a világméretű szemétszedés előtt került sor.

Sidney-ből indult

A közös ezekben, hogy önkéntes, közösségi alapú kezdeményezések, és talán ebben rejlik a sikerük is - persze még mindig csak cseppek a (szemét)tengerben. A Clean up the World is ilyen alapokon nyugszik és működik továbbra is, amelynek alapötlete Ian Kiernan ausztrál vitorlásversenyzõtõl származik, aki nem tudta tovább tétlenül nézni a tengerpart és az óceán teleszemetlését, így 1989-ben , megszervezte Sidney kikötõjének kitakarítását. Már az elsõ kísérlet egyértelműen siker volt: egyetlen nap alatt 40 ezer önkéntes mintegy 5000 tonna szemetet gyûjtött össze.

Az akció Clean up Australia néven hamar országossá vált: a következõ években több száz település csatlakozott a kezdeményezéshez, és százezrek takarították Ausztráliát.

1993-ban már 30 millió embert mozgósított
A hatékony, kiváló eredményeket produkáló nemzeti akciót később az ENSZ Környzetevédelmi Programja, az UNEP karolta fel, 1993-tól világméretû megmozdulássá szélesítetve azt. Ebben az évben már 80 országból, 30 millió embert sikerült mobilizálni az ügy érdekében. Azóta minden év szeptemberének harmadik szombatján tartják a Clean up the World-öt (a takarítási világnapon), amely sok-sok, kisebb-nagyobb helyi akcióból áll össze.

Az egyes országokban rendszerint a Cserkész Világszövetség nemzeti tagcsoportjai vállalják a szervezést, így rengeteg gyermek is részt vesz benne - a képek tanúsága alapján örömmel. Idén szeptember 20-22-éig tart a nemzetközi takarító akció, bár természetesen a szervezők az év minden napján a természet megóvására buzdítják a magánemberek mellett a közösségeket, iskolákat, vállalkozásokat, önkormányzatokat is. Az akció továbbá nem is csak a szemétszedésre korlátozódik, hanem olyan tevékenységeket is magában foglal, mint a faültetés, a vízszennyezés megfékezés vagy éppen figyelemfelkeltő oktatási kezdeményezések elindítása - hol mire van igény...

Civil profizmus

A Clean up Australia - akárcsak "nagytestvére" - civil összefogásból mára egy igencsak profin menedzselt szerveződéssé nőtte ki magát: 868 telephellyel, jól kiépített rendszerrel és kapcsolati hálóval,  motivációként versenyekkel. Az elmúlt 20 évben az ausztrálok több mint 24 millió órát szenteltek a Clean Up Australia Day-eken való szemétszedésnek, és összesen körülbelül 200 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze. Világszinten a becslések szerint 120 országból mintegy 35 millió ember takarítja a közösségi tereket ezeken a napokon.

Az ausztráliai szervezet emelett kiemelten fontosnak tartja - többek között - az eldobható műanyag zacskók, és a kidobásra ítélt, környzetszennyező mobiltelefonok problémáját, így mindkét témában szemléletformáló kampányt indított.

 

forrás: zoldeletter.eoldal.hu, cleanuptheworld.org/en, cleanupaustraliaday.org.au

A rovat új hírei

Hasonló

Let’s do it! - Vesuvio

Sikeres volt a a Let’s do It! Italy tisztítási akciója. A helyszín ezúttal a Vezúvi Nemzeti park volt.