15 éves lány díjnyertes találmánya

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/11/01

Hanna Herbst találmánya az óceánok hullámait felhasználva állít elő energiát. Az eszköz - igen alacsony előállítási költségével - a szegény országok, így pl. Afrika lakosságát célozza meg.

Hanna sikereit a 9 éves etióp barátnőjével folytatott levelezés alapozta meg, melyben a lány részletesen ecsetelte neki, hogy milyenek a körülmények a faluban, ahol él. Ez akkora hatással volt a 9. osztályos floridai lányra, hogy minden idejét a probléma megoldásának szentelte. Ötletelése végül a 2015-ös "Young Scientist Challenge" eseményhez sodorta, amiről merő véletlenségből szerzett tudomást. Itt évről-évre fiatal tudóspalánták versenyeznek találmányaikkal a 25.000 dolláros fődíjért. Munkatársával, Jeffrey Emslander (3M) tudóssal sikerült végül létrehoznia az olcsó, vizen lebegő, részben 3D nyomtatással készült propelleres energiatermelő eszköz prototípusát, mellyel első helyezést értek el.
A szerkezet lapátok segítségével hasznosítja a hullámok energiáját, ami - legyünk őszinték - nem nevezhető forradalminak, hiszen már ezer és egy hasonló eszköz van a piacon. A találmány ugyanakkor mégis zseniális, mégpedig az előállítási költsége okán: mindössze 12 dollárba kerül!
Az általa termelt energiamennyiség pedig nem sok, de ahhoz elvileg épp elegendő, hogy elektromos energiával lásson el egy egyszerűbb sótalanító berendezést, ami a tengervizet édesvízzé alakítja. - Bár ezt a sótalanítási példát több forrásban is olvastuk, a prototípus mérete szerintünk ehhez kicsi).

"Megálljt akarok parancsolni az energiakrízisnek. A zöld energiák még hatékonyabb módú termelésére van szükség, ebben szeretnék segíteni. Ez egy lehetőség arra, hogy jobb hellyé váljon a világ." - nyilatkozta Hanna.


Kép forrása: youngscientistchallenge.com

 

forrás: youngscientistchallenge.com

A rovat új hírei

Hasonló