10 korszakalkotó felfedezőnő

Magazin

írta: ecolounge
2015/12/13

Van, amikor a kiemelkedő tudományos teljesítményeket már a megszületésükkor díjazzák, de az is előfordul, hogy e különleges felfedezések csak akkor nyerik el méltó elismerésüket, ha már kiállták az idők próbáját. Íme, 10 különleges elme, akik munkásságukkal új értékeket teremtve, hozzájárultak az emberiség fejlődéséhez.

Hedy Lamarr (1914 - 2000)
Színésznőként szerzett hírnevet, titokban pedig torpedókhoz fejlesztett rádióvezérlő rendszert a második viláháború idején George Antheil avantgárd zongorista-zeneszerzővel. A találmányt, melyet titkos kommunikációs rendszerként szabadalmaztattak, 1962-ben, a Kuba elleni tengeri blokád idején vetették be először. Elvét, az un. "egyidejű frekvenciaváltást" ma mobilhálózatoknál és bluetooth-kapcsolatoknál használják. Wikipedia oldala itt tekinthető meg.

Ada Byron (1815 - 1852)
Ada Byron, másnéven Lady Lovelace. A grófnő nemcsak arról híres, hogy a költő Lord Byron egyetlen törvényes gyermeke, hanem arról is, hogy matematikusként fontos kommentárokat írt és javaslatokat tett a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, amit a feltaláló analitikai számolóműnek keresztelt el. Őt tartják az első programozónak és az első algoritmus megalkotójának. Wikipedia oldala itt tekinthető meg.

Lydia Villa-Komaroff (1947 -)
Lydia Villa-Komaroff amerikai sejtbiológus, doktori disszertációját abból írta, hogyan keletkeznek fehérjék a gyermekbénulást okozó polióvírus RNS-éből, később pedig azzal vált híressé, hogy tagja volt a kutatócsoportnak, mely 1978-ban felfedezte, hogyan lehet baktériumok segítségével emberek számára is használható inzulint termelni. Angol nyelvű wikipedia oldala itt érhető el.

Rosalind Franklin (1920 - 1958)
Rosalind Franklin angol kémikus, a röntgenkrisztallográfia módszerével ért el jelentős eredményeket a DNS, a ribonukleinsav, a vírusok, a kőszén és a grafit molekuláris szerkezetének feltárásában. Ő volt az, aki lencsevégre kapta a DNS kettős hélix szerkezetét is. Wikipedia oldala itt tekinthető meg.

Karen Spärck Jones (1935 - 2007)
Karen Spärck Jones informatikus, a Cambridge egyetem professzora az adatbázisfejlesztés és a számítógépes nyelvészet területén alkotott maradandót, egyik legismertebb találmánya az úgynevezett inverz dokumentumfrekvencia nevű rendszer, melyet manapság a keresőmotoroknál használnak. Angol nyelvű wikipedia oldala itt tekinthető meg.

Katharine Blodgett (1898 - 1979)
Katharine Blodgett az első nő volt, aki doktori címet kapott fizikából a Cambridge-i Egyetemen, és az első nő, akit a General Electric alkalmazott. A második világháború alatt számos katonai eszközöket érintő fejlesztésben vett részt, leghíresebb találmánya a tükröződésmentes üveg, melyből leggyakrabban szemüveg, autóablak és monitor készül. Angol nyelvű wikipedia oldala itt tekinthető meg.

Rachel Carson (1907 - 1964)
Rachel Carson amerikai tengerbiológus, ökológus, akinek írásai nagy hatással voltak a környezettudatos gondolkodás kialakulására, sokan őt tekintik a környezetvédelmi mozgalmak szülőanyjának is. Wikipedia oldala itt érhető el.

Patricia Billings (1926 -)
Patricia Billings szobrász volt, aki alkotói kísérletezés közben fedezett fel egy új építőanyagot. Olyan adalékot keresett, mely ellenállóvá teszi a cementet, és végül meg is találta azt az anyagot, ami különösen jól tűri a meleget, nem mérgező és tartós. Az új anyag, melyet Geobondnak nevezett el, kiválthatja az azbesztet.

Sally Fox (1955 -)
Sally Fox nevéhez a színes gyapot kitenyésztése fűződik, mellyel kiválthatók a környezetszennyező festékek. A hölgy beporzómunkatársként dolgozott egy gyapotföldön, és a leginkább ellenálló változatok keresése közben talált rá a barna és zöld gyapot termesztésének lehetőségére a magok válogatásával.

Dr. Temple Grandin (1947 -)
Dr. Temple Grandin autizmussal élő tudós, akinek sikerült adottságait igencsak kedvező módon felhasználni. Többek között arról híres, hogy olyan eszközöket és megoldásokat tervezett, melyek stresszmentesebbé teszik az állatok tartását.

 

forrás: thegoodhuman.com, women-inventors.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló