A Kanári-szigeteki El-Hierro bebizonyította, hogy lehetséges kizárólag megújuló energiával működni

Hír

írta: ecolounge
2023/12/17

A Kanári-szigetek gyönyörű szigete, az El Hierro huszonnyolc egymást követő napon keresztül kizárólag szél- és vízenergiával működött.

A Kanári-szigetek El Hierro-n sikerült megvalósítani a 100 százalékos megújuló energiahasználatot. Egy teljes hónapon át kizárólag szél- és vízenergia termelte az áramot, adta hírül a Euronews.

Közel a teljes energiafüggetlenség

Az UNESCO Világörökség által bioszféra-rezervátumnak és geoparknak nyilvánított 1,1 millió éves vulkáni sziget nagyon közel áll ahhoz, hogy véglegesen energiafüggetlenné váljon. A sziget 10.000 lakosa és az önkormányzat is egyaránt elkötelezett a fenntarthatóság mellett.

A Gorona del Viento vízerőmű egy 11,5 MW teljesítményű szélerőművel kombinálva a sziget fő villamosenergia-termelő forrása. Az erőmű különlegessége, hogy szivattyús - hidroelektrikus - víztározós vízerőművet kombinálja a szélerőművel. Ez azt jelenti, hogy a szél által termelt energia egy részét arra használja fel, hogy vizet pumpáljon a vízerőmű tározójába (hasonló hidroelektrikus vízerőműveket már több cikkben is bemutattunk, ilyen például ez is).

 

A megújuló energiahasználat 2015 óta egyre növekszik

Az El Hierro idősebb lakói még emlékeznek az 1948-as súlyos aszályra, amikor a vízszállító hajók elkerülték a szigetet, mert „túl kicsi volt, és túl messze”. Azóta nagy előrelépések történtek az önellátás terén, így nem kell külső erőforrásokra támaszkodniuk az élet zavartalan működéséhez. A szigeten először 2015. augusztus 9-én sikerült megvalósítani egy rövid 2 órás időintervallumra, hogy az elektromos áramot kizárólag megújuló erőforrásokból fedezzék. Ez egy 1996-os fenntarthatósági terv egyik célkitűzésének elérése volt, amely a sziget természeti értékeinek megőrzése céljából jött létre.

A Gorona del Viento vízerőmű 2015 júliusában kezdett teljes kapacitással működni, és azóta a megújuló energiaforrások villamosenergia-rendszerbe történő integrálásának kulcsfontosságú létesítményévé vált. A 2014-es üzembehelyezése előtt a megújuló erőforrások a sziget villamosenergia-igényének mindössze 2,2 százalékát biztosították.

2018. január 25-én, és az azt követő 18 napon az El Hierro erőműnek sikerült kielégítenie a sziget teljes villamosenergia-igényét. Azóta a világ figyeli, ahogy a parányi sziget folyamatosan bizonyítja, hogy a megújuló energiák életképes megoldást jelentenek a világ elszigetelt területein élők számára.

A megújuló energiaforrásokból származó összes profitot hatékonyabb vízelosztó rendszerek, napelem-panelek, valamint oktatási programok létrehozására fordítják.

 

El Hierro szigete egy védett bioszféra-rezervátum

2000-ben El Hielo szigetét az UNESCO Világörökség védett bioszféra rezervátummá nyilvánította. Ezt a címet olyan térségek kapják, ahol törekednek arra, hogy a természeti értékek, és a biológiai sokféleség védelmét fenntartható megoldások alkalmazásával valósítsák meg.

A pici vulkáni sziget kanyargós útjain haladva gyönyörű kilátás nyílik a természeti szépségekre. Szinte alig látunk ember alkotta építményeket. A fekete vulkáni törmelékek drámai látványa, a holdbéli tájak, a hatalmas part-menti sziklák és buja erdők látványa tárul elénk, különös atmoszférát teremtve.


Forrás: Impress Magazin (Partner)
Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Manolo P.
Beágyazott videó: Gorona del Viento (a videó edukációs célokat szolgál)


forrás: Impress Magazin

A rovat új hírei

Hasonló

A világ legszebb vízerőműve

Egy erdő szélén áll az a különlegesen formatervezett vízierőmű, mely 1600 norvég családnak szolgáltat áramot. Az erőmű ...

Vízerőművek: A legnagyobb

Háromrészes cikksorozatunk utolsó állomásához értünk. Bemutatjuk a legnagyobbat, a Három-szurdok gátat.